Hrvaška bo danes, kot kaže, umaknjena s seznama varnih držav

Ob slabšanju epidemiološke slike v soseščini je vladni govorec Jelko Kacin včeraj izrazil pričakovanje, da bo Hrvaška zaostrila ukrepe za omejevanje širjenja covida-19. Napovedal je, da bi lahko bila južna soseda že danes umaknjena s seznama varnih držav.
Nacionalni inštitut za javno zdravje je mejo za uvrstitev na seznam varnih držav postavil pri 10 okuženih na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh. Mnogi se ob tem seveda sprašujejo, kaj bo s Hrvaško, ki je trenutno še vedno na našem zelenem seznamu in kjer so v zadnjih dveh tednih zabeležili 471 novih okužb, a kot kaže, bo ta danes umaknjena s seznama varnih držav. “Če bodo na Hrvaškem jutri presegli deset okužb na 100.000 prebivalcev, jo bo morala Slovenija umakniti s seznama varnih držav,” pa je povedal vladni govorec Jelko Kacin. O zaprtju meje s Hrvaško za slovenske turiste pa bi bilo treba razmisliti po mnenju infektologinje Bojane Beović.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je mejo za uvrstitev na seznam držav za prehajanje državne meje brez omejitev (na katerem je trenutno poleg Hrvaške še 21 drugih) postavil pri 10 okuženih na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh. Če pogledamo Hrvaško, ugotovimo, da so v obdobju od 15. 6. pa do 29. 6. zabeležili 471 novih okužb. Država ima 4,076 milijona prebivalcev, hiter izračun pa nam pove, da 14-dnevna incidenca 10,77, kar je čez našo s strani NIJZ postavljeno mejo za varne države.

“Kar preseneča je, da se je Hrvaška odločila za korak, ki ga Slovenija ni naredila. Hrvaška je namreč odprla nočne klube in diskoteke. Rajanja v odprtih in zaprtih prostorih so dovoljena. So zelo pogosta. Največ Slovencev in Slovenk je pokupilo karte za prireditev na plaži Zrće na otoku Pagu, kar je dobesedno nerazumljivo in nerazumno za državo, ki trenutno predseduje Evropski uniji. Iz teh razlogov zelo natančno spremljamo, kaj se na Hrvaškem dogaja,” je pojasnil Kacin in dodal, da je premier Janez Janša v stiku s hrvaškin premierjem Plenkovićem.

Hrvaška bo tako danes najbrž romala z zelenega na t. i. rumeni seznam. Za prihod iz držav s tega seznama je bilo treba doslej treba imeti negativni test za covid-19, ki ni starejši od 36 ur in je bil opravljen v članici EU ali državi schengenskega območja, ob povratku domov pa državljanom EU v tem primeru ni treba v 14-dnevno karanteno. Kaj pa rdeči seznam? Tja so države uvrščene, ko imajo več kot 40 okužb na 100.000 prebivalcev. Infektologinja in vodja vladne strokovne skupine za covid-19 Bojana Beović je za Večer dejala, da je njeno mnenje, da bi bilo treba v nekaj dneh razmisliti, da se meja s Hrvaško za slovenske turiste zapre: “Situacija je tvegana. Če meja ostane odprta, bi to situacijo pri nas zelo poslabšalo in si lahko obetamo drugi val epidemije še pred jesenjo.”