Hotiza: Nesrečni Ivan Cipot očeta povozil med tem, ko je ta želel iz poti avtomobila odgnati mačko

Huda nesreča se je minulo nedeljo pripetila v Hotizi, kjer je sin Ivan, ki je želel iti na sladoled, nehote povozil očeta Jožeta, ki bi včeraj praznoval 85. rojstni dan. Ivan je za naš spletni portal skozi solzne oči razlagal, kako ga je tragični dogodek prizadel in šokiral.
Da nesreča nikoli ne počiva, so se minulo nedeljo pozno popoldan prepričali tudi trije otroci, takrat še 84-letnega Jožeta Cipota iz Pelinske ulice 39 v Hotizi pri Lendavi, Ivan, Marija in Štefan ter tudi drugi sorodniki, prijatelji in znanci omenjene družine. Hud tragičen dogodek, ki ga gotovo ne moreš predvideti ali pričakovati, je namreč odnesel očeta Jožefa, ki bi včeraj (torek, 2.7.) obeležil osebni življenjski jubilej, 85. rojstni dan. Namesto tega pa otroci morajo pripravljati vse potrebno za njegovo zadnje slovo.

“Policisti smo bili včeraj malo po 17. uri obveščeni, da je bil na dvorišču stanovanjske hiše na območju Lendave z osebnim avtomobilom povožen moški. Z ogledom kraja in z zbiranjem obvestil je bilo ugotovljeno, da je včeraj (nedelja op.p.) okrog 15.50 ure 54-letni moški na dvorišču stanovanjske hiše med vzvratno vožnjo, ko je zapeljal osebni avtomobil iz garaže povozil 84-letnega moškega. Ekipa Nujne medicinske pomoči Lendava je moškega oživljala, vendar neuspešno in je na kraju podlegel poškodbam. Kraj dejanja sta si ogledala državni tožilec in preiskovalna sodnica. Odrejena je bila sodna obdukcija. Po vseh zbranih obvestilih bo zoper osumljenega 54-letnega moškega podana kazenska ovadba za kaznivo dejanje povzročitve smrti iz malomarnosti po 118. členu KZ-1. V času kaznivega dejanja osumljeni ni bil pod vplivom alkohola,” je v ponedeljek zjutraj sporočila Suzana Rauš, tiskovna predstavnica PU Murska Sobota.

O podrobnosti dogodka na lepi in mirni lokaciji, ob gozdičku na obrobju Hotize, smo se na kraju samem pogovarjali z gotovo najbolj nesrečnim domačinom v vasi, 54 – letnim Ivanom Cipotom, ki je skozi solzne oči razlagal, kako ga je tragični dogodek prizadel in šokiral. “Ves popoldan sem zgoraj gledal televizijo, predvsem sem spremljal dirko formule ena in nato še motoristično dirko, tako da mi je že postalo malo dolgočasno. Zato sem odločil, da grem ven v gostilno ali na črpalko na sladoled. Ko sem šel iz hiše sem želel zakleniti, ker nikjer nisem videl očeta. Pozneje sem ga zagledal, da je šel proti cesti in sem misli, da tudi on gre kam na obisk. Zato sem zaklenil, se usedel v avtomobil in iz garaže zapeljal vzvratno. Ničesar nisem opazil dokler avto ni bil s skoraj celotno dolžino izven garaže. Takrat mi je vozilo enostavno dvignilo. Hitro sem zapeljal naprej in zagledal očeta ležati. Avto mu je zapeljal med nogami in potem nekje do prsi, tako da je bil hudo poškodovan. Reševalci so hitro prišli in ga skušali oživeti, a je že meni pred njihovim prihodom bilo jasno, da so poškodbe zelo hude. Z reševalcem so ga nato odpeljali, a je že pred tem umrl,” žalostno razlaga nesrečni Ivan, ki je sicer kot električar zaposlen v podjetju v Dobrovniku.

Pove tudi, kako je oče bil dobrih deset metrov stran in najverjetneje je videl mačko, ki je ležala pred hišo in je mislil, da je Ivan ne vidi. Najbrž je nesrečni Jože, ki je mimogrede večji del svojega življenja delal v sosednji Avstriji, zato stekel nazaj, da bi odgnal mačko in to je bilo usodno. Pokojni je sicer bil tudi nekoliko naglušen in najbrž ni niti takoj slišal avtomobila, ki je prihajal iz garaže. “Dejansko nič ne more biti hujše, kot da nehote povzročiš smrt svojega najbližjega. Vsem nam je hudo, da huje ne more biti, vsekakor pa je tragedija še posebej prizadela brata Ivana, ki se mu je to zgodilo. Sedaj mu bo hudo vsak dan in vsako uro posebej, ko se bo pripeljal pred garaža, tik ob vhodnih vratih v hišo. Vedno se bo spomnil, kako je oče obležal pod kolesom in mu ni bilo možno pomagati. Hudo nam je, da bodo sedaj ljudje vsega vedeli povedati, čeprav je bratu zelo težko. Prav tako mu bodo sodili, kot da ni že obsojen z izgubo očeta“, nam je razložila razjokana hčerka pokojnega Jožeta oziroma Ivanova sestra, Marija Špilak, ki pa ni mogla povedati, kdaj bodo očeta pokopali, ker da je najprej potrebno opraviti obdukcijo in potem bodo videli. K večnemu počitku, namesto, da bi včeraj praznovali njegov življenjski jubilej, ga bodo najverjetneje položili do konca tedna.

Sicer pa, kot smo izvedeli, se bo okrožna državna tožilka Desanka Novak, ki si je skupaj z dežurno sodnico okrožnega sodišča v Murski Soboti, Natalijo Goldinskij Husar, po opravljeni sodni obdukciji, odločila ali bo proti Cipotu vložila obtožnico za povzročitev smrti iz malomarnosti, ali pa za povzročitev splošne nevarnosti.