Hotiza: Naselje Mirišče tudi uradno tako označeno

Nedoločena meja ni grenila življenja zgolj prebivalcem na Primorskem in še kje, temveč tudi ob Muri, na Hotizi, predvsem v zaselku Brezovec – del ali sedaj končno tudi uradno, v Mirišču. Arbitražna razsodba je omenjeni prijetni zaselek jasno in glasno pripisala Sloveniji, sedaj pa je zaselek prejel tudi smerno in krajevno tablo.
Arbitražno sodišče je 29. junija 2017 v Haagu razglasilo končno razsodbo v arbitraži med Republiko Slovenijo in Republiko Hrvaško in s tem določilo morsko in kopensko mejo med državama. Naselje Mirišče je tako ostalo na slovenski strani meje. “Župan občine Lendava Janez Magyar je marca letos naročil oddelku za prostor, infrastrukturo in gospodarske javne službe, da začne postopke za označitev naselja Mirišče ter o tem obvestil tudi predsednika KS Hotiza Igorja Kövesa,” so zapisali pri lendavski Občini.

V zaselku Mirišče je nekoč živelo 30 oseb, danes jih živi le osem. Uradno se kraj do sedaj imenoval Brezovec – del, a se krajani s tem niso strinjali in že pred leti postavili svojo tablo, Mirišče. “Mi smo bili in smo Slovenci,” je bilo še pred arbitražno razsodbo jasnih teh osem krajanov, ki v omenjenem zaselku še vztrajajo. Nezaupljivi so in naveličani, ker so si politiki tu leta in leta zgolj in samo podajali kljuko. Krajani pravijo, da so šolo obiskovali v Sloveniji. “Vsi so nas imeli za Slovence in nikoli ni nihče niti pomislil, da smo Hrvati ali da prihajamo iz hrvaškega ozemlja, ali da bi to kadar koli bilo kaj spornega.”

Brez incidentov v Mirišču seveda ni šlo, samo spomnimo se: 8.2.2000: “Na levem bregu Mure, Hrvati spet aretirali dva Slovenca.” 16.12.2006: “Slovenija na sporno območje ob Hotizi poslala posebno enoto Policije.” … Leta obračunavanj, zdrah in napetosti. Nekdanji jugoslovanski republiki katastra nista urejali in je Mirišče do arbitražne razsodbe ostalo na hrvaškem katastrskem ozemlju. Spomnimo: Hiše so bile brez hišnih številk in brez oznak vasi, a voda, elektrika, telefon in tudi poštar, so slovenski. Pa tudi edina cesta ki vodi do Mirišča, gre že od nekoč po Sloveniji. Hrvati so jo sicer v preteklosti do zaselka želeli zgraditi, a jim je, spomnimo, to slovenska posebna policijska enota preprečila. V zaselek tako do arbitražne razsodbe niso stopili ne slovenski in ne hrvaški policisti.

Občina Lendava je pred dnevi v skladu z arbitražno razsodbo v naselju Mirišče na Hotizi postavila kažipote in table, ki označujejo naselje. 12. junija 2019 so se župan Janez Magyar, podžupan dr. Mihael Kasaš ter direktorica občinske uprave Aleksandra Kreslin skupaj s predstavniki resornih ministrstev odpravili na teren preveriti, kako se uveljavitev arbitražne sodbe kaže v praksi. “Občina Lendava si bo še naprej prizadevala za spoštovanje in upoštevanje arbitražne sodbe, vsekakor pa je potrebno poudariti, da sta in bosta Slovenija in Hrvaška na območju naše občine še naprej dobro sodelovali in živeli v sožitju ter medsebojnem spoštovanju,” so še sporočili iz Občine.