Hotiza: Na pročelju gasilskega doma nameščen nov defibrilator

Srčno-žilne bolezni so v razvitem delu sveta in tudi Sloveniji že desetletja najpogostejši vzrok obolevnosti in umrljivosti odraslih. Največ smrti in dolgotrajne prizadetosti povzroča tudi srčni infarkt. Ob srčnem zastoju je edina rešitev defibrilacija v prvih nekaj minutah. Zato je izjemnega pomena, da so defibrilatorji v bližini in lahko dostopni, ko je to potrebno. Pomembno je tudi da vemo, kje se nahajajo.
V Sloveniji vsak dan srčni zastoj doživijo štirje ljudje. V želji povečati možnosti preživetja prebivalcev in obiskovalcev je pomembno, da vemo kje se nahajajo avtomatski eksterni defibrilatorji in predvsem da vemo, kako s temi življenjsko pomembnimi napravami rokovati. Ti so na območju naše občine v zadnjih letih doživeli “razcvet,” saj jih je bilo pred dobrim desetletjem skorajda nemogoče najti. Ena izmed takšnih točk, ki je v teh dneh dobila defibrilator je gasilski dom na Hotizi. Ta je nameščen na pročelju stavbe in je javno dostopen.

“Na gasilskem domu PGD Hotiza je bil nameščen javno dostopni defibrilator LIFEPAK 1000. Dostopen je 24 ur na dan in vse dni v tednu. Defibrilator je prenosna elektronska naprava, ki je sposobna zaznati zastoj srca pri človeku. S pomočjo električnega sunka pa lahko srce ponovno požene in s tem reši življenje. AED naprave so izdelane tako, da jih lahko uporabljajo laiki brez medicinskega predznanja in imajo slovenska glasovna navodila. Zahvaljujemo se občini Lendava in županu Janezu Magyaru za donacijo defibrilatorja,” so sporočili iz KS Hotiza.

“Prostovoljno gasilsko društvo Hotiza se je name obrnilo s predlogom, da bi s pomočjo defibrilatorja vaščanom omogočili večjo varnost. Z veseljem sem jim ustregel, zagotovili smo sredstva in defibrilator tudi nabavili ter namestili. Ko ima človek zastoj srca, je vsaka minuta življenjsko pomembna. To je tudi bilo vodilo, ki me je spremljalo pri sprejetju pozitivne odločitve. Tamkajšnji gasilci so naredilo še en korak več in s pomočjo krajevne skupnosti izobrazili nad 20 krajanov, kako to napravo tudi uporabljati. To je razlog za dodatno veselje, upam pa, da ga ne bodo nikoli uporabili. Tudi ta naprava bo seveda prispevala k večji varnosti, ključno pa je to, da je največja človeška vrednota zdravje. Še posebej v teh časih. Pomoč človeka sočloveku bom vedno podpiral,” je dejal župan Magyar.