Hotel Elizabeta ponovno sameva, sledi tretja dražba

V središču mesta od lanskega novembra ponovno sameva hotel Elizabeta. Nekaj več kot dvajset let star objekt v resnici nikoli ni zaživel v vsem svojem sijaju, saj se nad njim nenehno zgrinjajo temni oblaki. Hotel bo februarja letos na dražbi že tretjič.
Hotel Elizabeta, zgrajen leta 1995 in odprt leta 1997, ki v vsem svojem sijaju praktično nikoli ni zaživel, kljub temu, da so lastniki in mnogi najemniki iskali različne možnosti njegove uporabe, bo konec februarja (morda) prodan na že tretji javni dražbi. Hotel je del stečajne mase podjetnika Ivana Pavlova iz Zgornje Polskave. Čeprav so ljudje pred tremi leti znova odprti hotel dobro sprejeli, pa je ta zaradi zahtev upnikov (banka Reiffeisenbank in Republika Slovenija) po višji najemnini, sedaj znova zaprt.

Podjetnik Ivan Pavlov, ki sicer hotela ni zgradil temveč ga je le kupil, je sicer v finančne težave zabredel že pred več leti. Celotna cona “Mlinska” je bila zgrajena sredi devetdesetih let prejšnjega stoletja, po zamisli članov družine Sakač, ki so bili v tistih časih prek podjetja Ing-gra in še drugih povezanih podjetij pomembni vlagatelji v Lendavi. To je bilo v času, ko so v gospodarstvu in predvsem v gradbeništvu cveteli kompenzacijski posli in se je zaradi pomanjkanja denarja razbohotil sivi trg posojanja denarja. V teh vrtincih se je znašlo tudi podjetje Ing-gra, ki pa je zaradi prevelikih projektov potegnilo v velike finančne težave ali v propad še številna podizvajalska podjetja. V zgodbo je vpletena tudi gradnja lendavskega kulturnega doma.

Stečajna upraviteljica Janja Žejn je hotel dražila že dvakrat, a neuspešno, saj kupcev ni bilo. Ali bo v tretje šlo, je sedaj vprašanje. V hotelu bo novi lastnik primoran opraviti nujna vzdrževalna dela, popraviti gretje (v hotelu se trenutno ne kuri) in urediti okolico. Sanirati bi bilo potrebno tudi ploščad pred hotelom, saj ta pripada objektu. Tretja dražba se bo tako odvila 28. februarja, izklicna cena pa znaša 490 tisoč evrov. Podjetje, ki je hotel najemalo na zadnje, se v igro menda ne bo vključilo.