Hišne preiskave zaradi spolnih zlorab otrok na spletu tudi na območju M. Sobote

Kriminalisti so včeraj potrkali na 13 naslovih, na katerih so iskali dokaze v povezavi s kaznivimi dejanji spolnih zlorab otrok na spletu. Od šestih zjutraj so na delu bili kriminalisti sektorjev  kriminalističnih policij policijskih uprav Celje, Maribor, Novo mesto, Koper, Murska Sobota, Kranj in Ljubljana.

“Današnje aktivnosti so usmerjene v zbiranje obvestil in dokazov za utemeljitev suma storitve kaznivih dejanj prikazovanja, izdelave, posesti in posredovanja pornografskega gradiva. Poglavitni cilj kriminalistične preiskave je identifikacija otrok, žrtev spolnih zlorab. Gre za nadaljevanje dalj časa trajajoče preiskave, ki se je začela leta 2015. V preiskavah sodeluje 79 kriminalistov in policistov,” so včeraj sporočili iz Generalne policijske uprave.

V preiskavah so zasegli okoli 1000 kosov različnih elektronskih naprav in nosilcev podatkov. “Ko najdemo posnetke z zlorabljenimi otroki, želimo ugotoviti, kdo so ti otroci in jih zavarovati,” so pojasnili na novinarski konferenci GPU. Preiskujejo 17 osumljencev, vključno s preteklimi preiskavami pa več kot 30.

V preiskavah so odkrili že 25 otrok, ki so bili žrtve zlorab na internetu. “Otroci, misleč, da gre za njihove vrstnike, neznancem zaupajo najbolj intimne stvari iz svojega življenja. To osumljenci izkoristijo in v nadaljevanju od otrok zahtevajo, da se slečejo,” so pojasnili na GPU. Nekateri osumljenci so se z otroki tudi srečali in izvajali spolna dejanja. Teh primerov je bilo najmanj štiri.

Žrtve spolnih zlorab na spletu otroci med 10. in 17. letom. Večinoma gre za deklice, vendar pa so lahko žrtve spolnih zlorab tudi dečki, poudarjajo na GPU.

Storilci preko računalnikov zlahka vstopajo v otroške sobe, tako da uporabljajo njihove spletne kamere. Za nekaj otrok, ki so jih našli na posnetkih, še niso ugotovili identitet.

Osumljenci so si posnetke delili. Za zdaj niso še nikogar pridržali. Več o razsežnostih dejanj bodo kriminalisti vedeli po forenzični preiskavi elektronskih naprav, ki pa zaradi velikega števila naprav, lahko traja dalj časa.