Hišne preiskave v romskih naseljih v Beltincih in Dokležovju: Policija zasegla orožje in prepovedano drogo

Skupno kar petdeset policistov je včeraj že od jutranjih ur preiskovalo romski naselji v Beltincih in Dokležovju. Pomurski možje v modrem naj bi se odzvali na prijavo glede prepovedanega orožja, ki naj bi se nahajalo v enem izmed romskih naselij, pri čemer pa so poleg orožja, naleteli še na prepovedano drogo.
Na podlagi odredbe sodišča je bilo včeraj v jutranjih in dopoldanskih urah opravljenih več hišnih preiskav na območju Policijske postaje Murska Sobota, po besedah policistov pa je šlo za nevaren postopek. Ti so v romskih naseljih v Beltincih in Dokležovju iskali prepovedano orožje in ga v enem izmed omenjenih tudi našli, poleg tega pa so našli še manjšo količino prepovedane droge. Med obema naseljema naj bi sicer že dlje časa bila vroča kri, prihajalo je že tudi do incidentov.

Policiste naj bi v romska naselja pripeljala prijava. “Po zbranih obvestilih bo zoper osumljene podana kazenska ovadba zaradi suma storitve kaznivih dejanj grožnje, po drugem odstavku 135. člena KZ-1. Po opravljenih ustreznih analizah in kategorizaciji orožja sledijo prekrškovni postopki po Zakonu o orožju, Zakonu o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih in Zakonu o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami,” so sporočili iz PU Murska Sobota.

Da je pri preiskavah sodelovala posebna policijska enota, ki je usposobljena za razreševanje najbolj zapletenih in kočljivih položajev, kaže na to, da pomurski policisti v včerajšnjih preiskavah ničesar niso prepuščali naključju. Možje v modrem so sicer tukaj že bili napadeni, enkrat pa je prišlo tudi do preprečitve uradnega dejanja.

O tem, kakšne razmere vladajo v beltinskem romskem naselju, je bilo denimo govora že septembra lani. Na varuhinjo človekovih pravic Vlasto Nussdorfer, ki je takrat poslovala v Beltincih, so se ljudje obrnili predvsem zaradi težav s tamkajšnjimi Romi. V tamkajšnjem romskem naselju naj bi menda največ težav povzročali Romi, ki so se tja preselili iz Hrvaške, Makedonije, Kosova in drugih držav.

FOTO: Nataša Juhnov