Hiša obrti in rokodelstev: Bo projekt tokrat nadaljeval pot?

Občina Lendava je v seznam projektov, ki so bili posredovani vladi, ko je ta meseca avgusta lani zbirala predloge projektov, ki bi lahko šli v izvedbo po koncu epidemije kot ublažitev njenih posledic, uvrstila štiri projekte, med katerimi se je znašla tudi Hiša brez imena. Projekt bi lahko kmalu nadaljeval svojo pot v pozitivno smer, saj je bil prijavljen na razpis Ministrstva za kulturo; Javni razpis za sofinanciranje projektov trajnostne obnove in oživljanja kulturnih spomenikov v lasti občin ter vključevanje kulturnih doživetij v slovenski turizem.
“Glede na predvidene vsebine smo ‘Hišo brez imena’ preimenovali v ‘Hišo obrti in rokodelstev.’ V njej se načrtujejo vsebine, ki se navezujejo na kulturno dediščino tega prostora. Vsebine bodo komplementarne in bodo vsebovale muzejski, edukativni in prodajno turistični aspekt, predvsem v smislu prenosa znanj in veščin posameznih obrtnih znana (čevljar, lončar, peka tradicionalnih pekovskih izdelkov, modelarstvo). Prav tako se načrtuje v hišo umestiti dejavnost lutkovnega gledališča in lutkovnih delavnic, vinoteke in zunanje tržnice na dvoriščnem delu zgradbe, tukaj pa bodo našle svoj prostor tudi manjše muzejske zbirke povezane z rokodelsko obrtno dejavnostjo),” so sporočili iz Občine Lendava.

Ocenjena vrednost projekta rekonstrukcije in obnove kompleksa na Glavni ulici 43 v Lendavi je 1,1 milijonov evrov, kar obsega temeljito sanacijo objekta ter rekonstrukcijo prostorov in konstrukcije za navedeni namen. Hiša obrti in rokodelstva bo prostor obrti, dela rok in strojev, ki materiale pretvarjajo v stvari, ki človeka osrečujejo in mu lajšajo življenje. “Je prostor dejanj, kjer mrtvo postaja živo. Gre za sicer tržno naravnano središče, ki pa svoj poudarek najde v medsebojni interakciji ustvarjalca-obrtnika in ozaveščenega kupca. S prenovo in oživitvijo dveh pomembnih markantnih stavb na Glavni ulici bomo v staro mestno jedro vnesli nove vsebine, ki bodo v prostor vnesle novo energijo in priložnosti za oživitev starega mestnega jedra,” so še zapisali na Glavni ulici 20.

Stavba je edinstvena in izjemna, a trenutno v klavrnem stanju

Na prvi pogled, z Glavne ulice skromna pritlična zgradba, se v smeri Spodnje ulice bogato razširi, tako prostorsko kot globinsko, saj ima v delih zgradbe tudi v štiri etaže, krasijo jo izjemni kletni prostori, izjemna ledenica in nadstropje obdano z atraktivnim lesenim gankom, celotna stavbna masa v obliki črke U pa ustvari prostor notranjega dvorišča. Stavbi želijo torej vrniti nekdanji večfunkcionalni značaj, kar bi v staro mestno jedro privabilo različne ciljne skupine lokalnega prebivalstva, obenem pa bilo privlačno tudi za turiste. Celovita stavbna in vsebinska revitalizacija stavbnega kompleksa bo izhodišče revitalizacije starega mestnega jedra Lendave.