Heroji furajo v pižamah

Včeraj, 29. novembra se je pričela vseslovenska akcija Heroji furajo v pižamah.  Akcija ponuja rešitev aktualne problematike vožnje mladih pod vplivom alkohola. Pobudniki iniciative, zavod Vozim, z izvirnim geslom nagovarjajo tako mlade kot njihove starše.
Mladim sporočajo, da je ‘kul’, če s pomočjo staršev poskrbijo za varen prevoz domov, obenem pa pozivajo starše, naj poskrbijo za varen prevoz svojih otrok z zabave, četudi v pižami in sredi noči.

Sporočilo akcije je še posebej aktualno v decembru, ki je pred nami, saj se konec leta na slovenskih cestah zgodi največ nesreč. Njihov delež je največji v krajih zunaj večjih mest, kjer je pomanjkanje javnih in taksi prevozov. Vsako tretjo prometno nesrečo pod vplivom alkohola povzročijo mladi vozniki. 22 let je povprečna starost, ko oseba zaradi prometne nesreče pristane na vozičku. To je tragična statistika, ki zaznamuje naše ceste in življenja številnih ljudi v Sloveniji.

“Akcijo Heroji vozijo v pižamah v policiji podpiramo in bomo pri nekaterih aktivnostih sodelovali s svojimi izkušnjami in znanjem na tem področju. Hkrati pa bomo na območjih, kjer bodo potekale aktivnosti, izvajali tudi nadzor psihofizičnega stanja voznikov,” so povedali pri Policiji.

Največ nesreč zaradi vožnje pod vplivom alkohola se zgodi med vikendi, na cestah v naseljih in v njihovi bližini, na regionalnih in lokalnih cestah ter v času različnih praznovanj. Četudi te podatke slišimo zelo pogosto, pa se prometne nesreče, ki jih povzročijo opiti vozniki, še vedno dogajajo. Policisti so samo v zadnji akciji, ki je potekala v začetku novembra, med 15.000 preizkušenimi vozniki vozil zabeležili 377 takih, ki so imeli v organizmu več alkohola, kot je dovoljeno! Odvzeli so 318 vozniških dovoljenj, 14 voznikov pa so zaradi vožnje pod vplivom alkohola pridržali.

“Tudi v pižami ste lahko heroji. Poskrbite, da bo vaš otrok imel varen prevoz do doma!” v okviru kampanje kot ambasadorji projekta skupaj z invalidom Alešom Kramolcem pozivajo številni znani Slovenci in sporočajo: “Nočem pristati na vozičku!” Iniciativo sta med drugimi podprla tudi Nacionalni inštitut za zdravje ter Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa.