Grozljivo: Neznanec se je na območju občine Črenšovci nad mačka spravil z zračno puško in ga ustrelil v glavo

Več kot žalostno je, da smo ljudje postali največje “živali na svetu,” je tožil znanec, ki vseskozi spremlja žalostne zgodbe štirinožnih prijateljev in tudi rejenih živali, ki jih lastniki in sploh “ljudje brez srca in duše” trpinčijo in pogosto tudi pokončajo.
Vsake toliko, še zlasti v zadnjih dneh in tednih namreč javnost pretresajo zgodbe o nečloveškem in nehumanem obnašanju ljudi do nedolžnih in nezaščitenih živali. Takšno vedenja žal pogosto meče slabo luč na celotno človeštvo. Zadnji primer nečloveškega obnašanja neznanca se je pripetil na relaciji med občinama Črenšovci, kjer je nekdo streljal na mačka, ter Moravske Toplice, kjer so ranjeno žival reševali na Veterinarskem inženiringu d.o.o. Nazorno fotografijo nesrečnega mačka, ki je očitno nekoga iz soseščine hudo razjezil, so nato objavili na družbenih omrežjih, z željo opozoriti vse ljudi, da se problemi ne rešujejo z zračno puško ali sploh z nasiljem.

“Posledica strelov z zračno puško, katerih žrtev je bil nekastriran maček, ki je verjetno enkrat preveč markiral po tujem dvorišču. Maček je na srečo preživel in smo ga oskrbeli. Takšna dejanja nikakor niso opravičljiva, potrebno jih je obtožiti, vendar smo lastniki sami dolžni poskrbeti za varnost svojih živali. Bodite odgovorni, kastrirajte in sterilizirajte ter preprečite takšne in še mnogo drugih nepotrebnih težav,” pravi ugledna veterinarka Smiljana Nabergoj, dr.vet.med., ki dodaja, da so z objavo fotografije, želeli samo opozoriti, da se to ne počne in se težave ne rešujejo na tak način. Po njenem so največ krivi lastniki, kajti če bi slednji svoje samce kastrirali, slednji ne bi hodili okrog na pretepe, predvsem sosedom na dvorišče ali vrt ne. Kastrirani mački se namreč večinoma zadržujejo na domačem dvorišču.

“Res je, da mačka ne moreš dati na vrvico in mu tako prepričati, da ne sme hoditi na tuje dvorišče in tam markirati, če so nekastrirani. Zato svetujemo, da se se hišni ljubljenčki kastrirajo in seveda tudi sterilizirajo, če želimo, da bo naša žival dejansko naša in se bo zadrževala doma,” še pravi veterinarka Smilja Nabergoj in dodaja, da je vseeno vsakršno fizično izživljanje nad živaljo potrebno strogo obsoditi. “Lastnik tega mačka je z njim prišel na obravnavo v ambulanto teden dni po poškodbi. Lastnik sam strelja z zračno puško, ampak samo v zrak, da mačke prežene z dvorišča. Lastnik mačka kljub prigovarjanju ni želel kastrirati, saj po tem ne bo več maček, kot je dejal,” še poudarjajo pri Veterinarskem inženiringu d.o.o. Moravske Toplice.

Seveda tudi ljubitelji živali v Pomurju ostro obsojajo omenjeno nečloveško dejanje neznanega storilca. Po njihovem je streljanje na hišne ljubljenčke vsekakor ni pravi odgovor niti na obisk sosedovega mačka in njegovo markiranje, zato “tistega, ki je posegel po tej metodi, bi moralo biti dodobra sram,” poudarjajo ljubitelji živali, a čeprav takšna dejanja nikakor niso opravičljiva, in jih je potrebno obsoditi, so lastniki sami dolžni poskrbeti za varnost svojih živali …