Gripozna stanja in respiratorna obolenja v porastu; Obiski v bolnišnici v Rakičanu prepovedani

Sezona gripe in respiratornih obolenj se je pričela praktično že prve dneve novega leta in se še nadaljuje. Med drugim so zaradi omenjenih obolenj omejili obiske v Splošni bolnišnici Rakičan.

Virus influence je, kot kaže, letošnjega januarja najbolj dejaven. Posamezne primere je sicer bilo moč zaznati že v decembru 2016, a prav januarja jih je obležalo največ. Pri gripi zdravstveni delavci trenutno ne beležijo povišanja obolenj, prav nasprotno pa je pri akutnih okužbah dihal in celo pri črevesnih virusnih obolenjih. Največ izbruhov je trenutno v domovih za ostarele, šolah in vrtcih.

Odziv na cepljenje je trenutno zmeren, opažajo zdravstveni delavci, precepljenost prebivalstva pa je še vedno nizka. S cepljenjem se lahko še pravočasno zaščitite, najbolj pa cepljenje svetujejo ljudem s kroničnimi boleznimi srca in pljuč, sladkornim bolnikom in starejšim.

Seveda pa lahko največ naredimo sami in to v prvi vrsti s higieno, pa ne le s higieno posameznih delov telesa temveč tudi s higieno kašlja in kihanja. Obolelost lahko med drugim povzročijo kraji, kjer se zbira večje število ljudi (množica), odsvetovano pa je obiskovanje ljudi, ki so boleznim še posebno izpostavljeni.

Murskosoboška splošna bolnišnica prepovedala obiske že 5.1.2017

“Od 5.1.2017 so zaradi pojava gripoznih stanj in povečanega števila respiratornih obolenj prepovedani obiski na vseh oddelkih. Prepoved velja do preklica. Prosimo, da se prepoved upošteva, saj bomo s tem pripomogli, da se respiratorna obolenja ne bodo vnašala v bolnišnico ter se širila med bolniki in zdravstvenimi delavci,” se glasi obvestilo na spletni strani murskosoboške splošne bolnišnice v Rakičanu.

Večino akutnih okužb dihal povzročajo virusi, precej redkeje bakterije. Oboleli največkrat ne potrebujejo nasveta zdravnika, saj okužbe izzvenijo v nekaj dneh ali tednu dni same po sebi. Le manjši del obolelih poišče zdravniško pomoč. Zmanjšano tveganje za okužbo je zdrav način življenja, vnos sadja in zelenjave, sprehodi na svežem zraku izogibanju kajenja in neprezračenim prostorom.

Če ste že zboleli ostanite doma, pijte veliko čaja, morebiti obiščite zdravnika in se izogibajte tesnejših stikov.