Gripa je že na pohodu, njen vrhunec pa šele sledi

Zbolelih za gripo zaenkrat ni zelo veliko, so pa v praktično vseh slovenskih regijah. Tako je število obolelih za gripo začelo naraščati še pred pojavom nizkih temperatur. Potem ko so na nefrološkem oddelku v UKC Ljubljana prepovedali obiske zaradi preprečevanja okužbe, so zdaj obiske omejili tudi v novomeški in novogoriški bolnišnici. Ker je gripa zelo nalezljiva, velja zlato pravilo: če zbolite, ostanite doma.
Na kroženje gripe sicer vpliva več dejavnikov. Nizka vlažnost in temperatura okolja prispevata k preživetju virusa na zunanjih površinah, nista pa edini dejavnik, zato letošnje poznejše sezone ne moremo razlagati zgolj z nekoliko višjimi dnevnimi temperaturami v začetku januarja. Točnih podatkov o tem, koliko ljudi je trenutno obolelih za gripo, še ni. Tudi sicer je natančno število obolelih za gripo težko zbrati, saj jih večina preboli gripo tako, da ne potrebuje nasvet zdravnika ali obravnave v bolnišnici.

Po podatkih NIJZ za teden od 18. do 24. decembra so virus gripe odkrili pri 13 odstotkih od več kot 300 testiranih vzorcev, pri 11 odstotkov testiranih vzorcev pa je šlo za respiratorni sincicijski virus (RSV). “Od drugih virusov, ki povzročajo okužbe dihal, so še vedno prisotni predvsem rinovirusi, adenovirusi in virusi parainfluence,” so pojasnili na NIJZ.

Več primerov gripe je običajno v drugi polovici januarja in prvi polovici februarja, zato je cepljenje še vedno priporočjivo. “Po podatkih iz cepilnih mest OE NIJZ so v letošnji sezoni do sedaj cepili več oseb kot v istem obdobju lani (13.000), kar kaže, da se je zanimanje za cepljenje proti gripi nekoliko povečalo,” so sporočili iz inštituta. 

Gripa je zelo nalezljiva bolezen, virus pa se hitro in enostavno širi med prebivalci. Po ocenah zanjo vsako sezono zboli do 10 odstotkov naših prebivalcev, kar pomeni približno 200.000 ljudi. Gripo in njeno širjenje pa lahko preprečimo, če poskrbimo za pravilno prehrano, dovolj gibanja in se izogibamo natrpanim prostorom, poudarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Če zbolimo, ostanemo doma in poskrbimo, da okužbe ne prenesemo na svoje bližnje, še svetujejo na NIJZ. Pri tem si moramo temeljito in pogosto umivati roke, pri kihanju ali kašljanju pa si usta pokrijemo s papirnatim robčkom za enkratno uporabo ali kihamo oziroma kašljamo v rokav.