Gradbena dela na objektih nekdanjega gostišča Kočar v Dolgi vasi so se že začela

Predsednik sveta Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti (PMSNS), krovne organizacije prekmurskih Madžarov, Ferenc Horváth, je aprila lani podpisal pogodbo z lastnikom (sedaj že nekdanjega) gostišča Kočar za nakup treh stavb, katere je sicer lastnik prodajal že nekaj let. Kupnino v višini 520.000 evrov je PMSNS z denarjem iz sosednje Madžarske plačal v dveh delih, 300 tisočakov pa bi bilo namenjenih za delno prenovo objektov, a to, kot kaže, ne bo dovolj.
Minuli teden so se pričela rušitvena dela na območju nekdanjega gostišča Kočar v Dolgi vasi. Z delovnimi stroji so podrli nekdanjo stanovanjsko hišo lastnika, ki se je nahajala med obema objektoma gostišča, ta s soprogo sicer že nekaj časa biva na sosednjem Madžarskem, s tem pa so se tudi dejansko pričela dela, ki bodo vodila do prenove objektov in, kot kaže, tudi novogradnje. Po tem, ko je že znano, da želi PMSNS tukaj urediti prostore za študentsko in turistično nastanitev, je v ideji še nekakšna čarda oz. restavracija v sklopu športno-turističnega centra. Poudarek naj bi bil na postrežbi prekmurskih jedi.

Skupno bodo s strani Madžarske prejeli kar 1.640.000 evrov. 1.500.000 evrov bo skupno namenjenih za nakup in prenovo objektov, preostalih 140 tisočakov pa za obratovanje. Pri PMSNS sicer še vedno iščejo izvajalca del, a kdaj bi dela bila dejansko zaključena, ni znano. Bi pa novi lastnik, kot so sporočili že lani spomladi, želel povečati udobje in ponudbo, oz. drugače rečeno, pridobiti zvezdico več. Cilj je kljub zvezdici več biti cenovno dostopen vsem, so takrat še sporočili. V večji meri računajo na turiste iz Madžarske, kot posameznike in pa tudi na organizirane skupine. Ali bodo omenjena prenočišča delovala pod okriljem podjetja Minta d.o.o., katerega ustanovitelj je PMSNS, ali neposredno pod PMSNS, bo odločil svet PMSNS, ki bo med drugim že na prihodnji seji lahko videl prve vizualizacije.