Grad na Goričkem: Noč so preživeli v družbi netopirjev

Pri Gradu na Goričkem je potekal zanimiv “Večer z netopirji.” Ali se netopirji zapletajo v lase? Ali netopirji napadajo ljudi in jim pijejo kri? Takšne in podobne neresnične vraže so netopirjem naredile veliko škode.
Preganjati so jih začeli iz kleti in podstrešij, na odprtine v stavbah z zatočišči netopirjev so začeli nameščati mreže, zato se je njihovo število začelo zmanjševati. Ne zavedajoč se, da ti edini, aktivno leteči sesalci pri nas, za človeka spadajo med najpomembnejše živalske skupine, saj z lovljenjem nočno aktivnih žuželk vplivajo na njihovo številčnost. Določene vrste netopirjev si za domovanja zbirajo mirna in temnejša mesta v stavbah, zato je naš pozitiven odnos do njih še toliko bolj pomembnejši.

Eno izmed najpomembnejših zatočišč v severovzhodni Sloveniji predstavlja največji slovenski grad v občini Grad na Goričkem, zato so v Javnem zavodu Krajinski park Goričko odločili netopirjem posvetiti dogodek, ki so ga poimenovali Preživi večer z netopirji na gradu na Goričkem. Šesturnega druženja z netopirji se je udeležilo lepo število zainteresiranih.

Na zanimivem in pestrem dogodku so otroci iz papirja lahko izdelovali netopirčke, iz lesa so sestavljali netopirnice, ki jih bodo namestili doma na fasade ali drevesa in spremljali, ali se bodo v njih naselili netopirji. Vzporedno z delavnicami sta se vrtela dokumentarna filma o netopirjih. Malo pred sončnim zahodom so prisluhnili Jasmini Kotnik iz Slovenskega društva za proučevanje in varstvo netopirjev.

“Jasmina nam je v zanimivem predavanju predstavila posebnosti netopirjev in vrste, ki živijo v Sloveniji, na Goričkem in na gradu Grad. Po sončnem zahodu smo imeli priložnost opazovati izletavanje navadnih netopirjev iz cerkve Marijinega vnebovzetja pri Gradu, v kateri je ena izmed dveh porodniških skupin te vrste na Goričkem. Ob zaključku večera smo z ‘zvezdogledom’ Bojanom Jandrašičem spoznavali misterije vesolja, za ljubitelje filmov pa smo na grajskem dvorišču predvajali črno-belo grozljivko Nosferatu, kjer so nekateri tepetali ob vampirski grozljivki v kinu pod zvezdami,” nam je povedal organizator iz JZ Krajinski park Goričko, Gregor Domanjko, iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije, ki je dodal, da bo podoben dogodek sledil v petek,13. septembra v Kančevcih, kjer bodo odprli prvo stalno razstavo o netopirjih v Sloveniji.