Gornjeradgonski gasilci bodo gasilsko avtolestev podarili

Glede na to, da stara gasilska avtolestev gasilcev iz Gornje Radgone ne izpolnjuje slovenskih predpisov, pa čeprav je ta še v dobrem stanju, so se radgonski gasilci znova izkazali s humano in humanitarno gesto. V dogovoru z županom Občine Gornja Radgona Stanislavom Rojkom so se namreč odločili, svojo staro avtolestev podariti prijateljem, prostovoljnim gasilcem v pobratenem srbskem mestu Mladenovac.
Zato sta predsednik in tajnik PGD Gornja Radgona, Tomaž Munda in Boris Pučko bila na delovnem obisku v Mladenovcu, kjer so se srečali z vodstvom tamkajšnjih prostovoljnih gasilcev, na čelu s komandirjem poklice gasilske enote mesta Mladenovac ter Dobrovoljnega vatrogasnega društva (DVD) Mladenovac Darkom Rončevičem ter načelnikom oziroma predsednik Mestne občine Mladenovac, Vladanom Glišičem. V prijetnem druženju sta se delegaciji dogovorili ne le postopek podaritve avtolestve, temveč konkretnega sodelovanja med gasilci obeh mest oziroma društev. Tako bo delegacija iz Mladenovca v začetku marca prišla v Gornjo Radgono, kjer bodo podpisali protokol o sodelovanju, v začetku aprila pa bodo omenjeno gasilsko avtolestev odpeljali v Srbijo in jo predali gasilcem DVD Mladenovac.

Mladenovac je sicer mesto, kakšnih 90 km južno od Beograda, kjer živi okoli 23.000 ljudi, v celotni občini pa okoli 53.000, z Gornjo Radgono pa je pobraten že iz časov bivše skupne države, kar se je nadaljevalo tudi po osamosvojitvi. Gasilstvo je tam sila slabo organizirano, kajti v mestu deluje le poklicna gasilska enota s slabo opremljenostjo. Šele v zadnjih letih so v Mladenovcu, podobno kot povsod po Srbijo začeli ustanavljati tudi prostovoljna gasilska društva. Čeprav imajo na območju mesta za skoraj tri radgonske občine prebivalcev, je v DVD Mladenovac le kakšnih 20 članov, katerih opremljenost je izjemno slaba. Kot nam je povedal predsednik radgonskih gasilcev Tomaž Munda, ima profesionalno gasilsko društvo zelo zaostalo opremo in njihova avtolestev bo gotovo dobrodošla tudi poklicni enoti in ne samo prostovoljnim gasilcem. “Prepričan sem, da bomo s prijatelji iz Mladenovca odlično sodelovali in jim hkrati pomagali,” nam je zaupal Munda.

Sicer pa, tudi radgonski gasilci razmišljajo o kar nekaj naložbah. Do jubilejnega leta 2022, ko bodo obeležili častitljivih 140 let obstoja in uspešnega delovanja, čaka radgonske gasilke in gasilce še veliko dela, predvsem pa veliko naložb. Poleg nakupa nove gasilske avtolestve, ki je vseeno največja investicija in bi naj stala okoli 750.000 evrov, nameravajo v celoti obnoviti 1.400 kvadratnih metrov veliko ostrešje in streho svojega gasilskega doma. Slednji je namreč pokrit s salonitkami, in sicer od leta 1982, ko je bil dom zgrajen. To pa tudi ni vse, kajti poleg še nekaj sprotnih in manjših naložb, prav v letu 2022 nameravajo nabaviti tudi novo in sodobno gasilsko avtocisterno. Seveda gasilci pri vseh investicijah računajo na finančno podporo iz Evropskih skladov, iz državnega proračuna, iz proračuna občine Gornja Radgona, a delno tudi iz proračunov sosednjih občin, saj skrbijo za gašenje in reševanje vse povsod, ne le na območju radgonske občine.