Gornja Radgona: Začetek gradnja nasipa ob reki Muri, že kmalu pa tudi v Gaberju in na Benici

Julija lani je vlada RS v načrt razvojnih programov do leta 2023 uvrstila šest projektov za poplavno varnost v skupni vrednosti 30 milijonov evrov. V Gornji Radgoni bodo tako v prihodnjih dneh začeli graditi visokovodni nasip ob reki Muri, ki bo tako visok kot tisti na avstrijski strani. Varoval bo južni del mesta.
Prebivalci, ki že desetletja, stoletja živijo ob navidezno mirni reki Muri vedo, da lahko še tako miren vodotok zelo hitro podivja. Poplavljanje reke Mure ni stvar preteklosti, je tudi stvar sedanjosti, posledice takšne naravne nesreče pa imajo širok razpon -od tistih najmanjših do katastrofalnih. Mejna reka tako zna biti polna številnih pasti in dejstvo, da videz vara, je v kljunu Slovenije bilo že velikokrat zelo očitno. V Gornji Radgoni so lani zaključili z gradnjo visokovodnega betonskega nasipa in kjer se ta zaključi, se bo nadaljeval visokovodni zemeljski nasip.

Anton Kustec iz direkcije za vode je dejal, da je predviden dvig nasipa za od 40 do 80 centimetrov, krone nasipa pa bodo s sedanje širine treh metrov razširjene za še dodaten meter. Najpomembneje seveda je, da bo nov nasip poslej nasip tako visok, kit tisti na avstrijski strani. Jasno je, da če bi trenutna višina nasipa na slovenski strani ostala, bi vsa voda odtekla v Gornjo Radgono, natančneje v južni del mesta, kjer je stanovanjsko naselje, Dom za starejše, športna dvorana, … Domačini ob narasli Muri že leta trepetajo, nov nasip pa bo slednjim zagotovo prinesel predvsem mirnejši spanec.

Nasip bo zavarovan z armaturnimi mrežami proti škodljivcem (pižmovke, bobri). Dolg bo skorajda dva kilometra, zaključen pa bo letošnjo jesen. Slaba dva milijona evrov težko naložbo bo kril državni proračun. Pri tem seveda velja omeniti, da se izvajalec del med drugim pripravlja tudi na zvišanje nasipa v Gaberju ter na Benici.