Gornja Radgona: Sobra od 20. do 23. septembra

Na Pomurskem sejmišču so javnosti organizatorji predstavili 7. mednarodni sejem obrambe, varnosti, zaščite in reševanja “Sobra 2018,” ki bo od 20. do 23. septembra v Gornji Radgoni. In čeprav je sam sejem izjemno zanimiv, saj se predstavljajo vsi, ki nekaj pomenijo v zaščiti, varnosti in reševanju, bo posebna čar prireditve državno člansko in mladinsko gasilsko tekmovanje za memorial Matevža Haceta, kjer bo nastopilo okoli 5000 tekmovalk in tekmovalcev, pričakujejo pa vsaj še dvakrat toliko gasilcev – obiskovalcev.
Sicer pa je Sobro 2018, katero bo v četrtek, 20.9. ob 10. uri odprl obrambi minister (najbrž bo to takrat Karel Erajvec op.p.), skupaj s sodelavci predstavil Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma, o predstavitvah svojih institucij pa so spregovorili: Franci Petek, Poveljnik Gasilske zveze Slovenije; major Dušan Lazar, vodja operativne skupine Slovenske vojske; Damjan Žagar, vodja Specialne enote Slovenske policije in mag. Martin Smodiš, podsekretar, vodja soboške izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje.

Letošnji sejem Sobra, na stičišču Slovenije z Avstrijo, Hrvaško in Madžarsko, bo predstavil opremo, znanje in najpomembnejše institucije, ki zagotavljajo obrambno pripravljenost, varnost državljanov ter zaščito in reševanje pri naravnih in drugih nesrečah. V zavezništvo zaupanja in sodelovanja bo povezal profesionalne, dolžnostne in prostovoljne organizacije ter poskrbel za prenos znanja in izkušenj iz zrele v mlado generacijo. Direktorat za obrambne zadeve Maribor bo v četrtek, 20. in v petek, 21. septembra izvedel na sejmu seznanitev 2.000 obveznikov (letnik 2000) z dolžnostmi in pravicami po zakonu o vojaški dolžnost ter o možnosti prostovoljnega vključevanja v Slovensko vojsko (SV). Pripadniki SV jim bodo predstavili opremo, znanja in vojaške poklice, v katere se lahko vključijo.

V soboto, 22. in nedeljo, 23. septembra bo pomen vzgoje za zaščito in reševanje podčrtalo Državno člansko in mladinsko gasilsko tekmovanje za memorial Matevža Haceta. Na njem se bo pomerilo kar 5.000 tekmovalcev iz 497 gasilskih društev. Razen mladim pa bo sejem Sobra seveda namenjen vsem tistim, ki so poklicno ali prostovoljno že vključeni v sistem obrambe, varnosti, zaščite in reševanja, se s temi področji povezujejo poslovno in strokovno ali pa želijo poskrbeti za varnost in zaščito svojih družin in premoženja.

Poleg najnovejše opreme za obrambo, varnost, zaščito in reševanje bo letos še posebej izpostavljena oprema za gasilce ter gasilska vozila. Ob njih bodo predstavljeni najsodobnejša oborožitev, transportna sredstva, elektronska in optična oprema, informacijska, komunikacijska in laboratorijska tehnika ter izdelki za preskrbo. Na voljo bodo tudi oprema za osebno zaščito, oblačila, obutev, medicinski in sanitetni material, pripomočki za reševanje ob poplavi, požaru in potresu, protivlomna zaščita in alarmni sistemi, mobilna oprema za zaščito objektov in območij pred poplavami, pripomočki za orientacijo pa tudi oprema za prvo pomoč in varstvo pri delu.

Ob poslovnih razstavljavcih se bodo MORS, SV, Policija, Uprava RS za zaščito in reševanje ter Gasilska zveza Slovenije, predstavili s strokovnimi razstavami in posveti, s svetovanji obiskovalcem, dinamičnimi predstavitvami in izobraževalno – družabnimi prireditvami. Občani, ki odgovorno skrbijo za varnost svojih domov, družin in premoženja bodo ob spoznavanju in nakupu ustrezne opreme deležni tudi najboljših praktičnih predstavitev in nasvetov strokovnjakov. Preizkusili se bodo lahko v spretnosti streljanja z zračnim orožjem in na simulatorjih. Javni zavod za upravljanje dediščine in turizem Pivka vabi obiskovalce, da se kot piloti preizkusijo na simulatorju letenja z letalom MiG-21. Zapeljali se bodo lahko tudi s pravimi vojaškimi vozili, poskusili enolončnice iz vojaškega kotla in uživali v nastopih Orkestra slovenske vojske in policije. Vsak dan večkrat bodo lahko spremljali nastope Garde, predstavitve spretnosti, opreme in znanja slovenskih vojakov ter nastope Športne enote SV. Mladi iskalci zaposlitve bodo lahko našli priložnosti za svojo karierno pot z obrambnim poslanstvom.

V okviru predstavitve Policije se bodo lahko obiskovalci preizkusili v varni vožnji motocikla s simulatorjem. Policisti bodo demonstrirali spretnostne vožnje z motorjem, delo s službenimi psi ter jih poučevali o samoobrambi. Vabili bodo tudi ubrani glasbeni nastopi celotnega in različnih sestavov Policijskega orkestra. Uprava RS za zaščito in reševanje bo obiskovalce seznanjala o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami ter o osebni in vzajemni zaščiti. Predstavljeni bodo organi, enote in službe Civilne zaščite na državnem in regijskem nivoju, Državna enota za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi, Jamarska reševalna služba, Gorska reševalna služba, Podvodna reševalna služba, Enota za zaščito in reševanje ob nesrečah s klorom ter drugimi jedkimi snovmi ter operativni sestavi društev in nevladnih organizacij. Poseben poudarek bo na novi opremi za zaščito in reševanje (specialne mobilne muljne črpalne enote, prevozni elektroagregati, reševalni motorni čolni, vodne baraže za celinske vode, oprema tehnično reševalnih enot… ). Dejavni bodo tudi na področju mednarodnega sodelovanja na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Gostili bodo strokovne delavce iz obmejnih županij in dežel Madžarske, Hrvaške, Italije in Avstrije.

Pripravili so otroški kotiček ter nagradni kviz za najmlajše obiskovalce sejma. Za predšolske in osnovnošolske otroke prve triade bosta drugi dan sejma organizirani dve brezplačni lutkovni predstavi. Staro in mlado bo vabila atraktivna in poučna gasilska vaja “Povezani v pomoč,” v organizaciji Gasilske zveze Gornja Radgona. Sobra bo vabila vse, ki skrbijo za nacionalno, javno in osebno obrambo, varnost, zaščito in reševanje od četrtka, 20. do nedelje 23. septembra od 9.00 do 18.00 ure, oz. v nedeljo, zadnji dan do 16.00 ure. Sejemskemu zaključku bo sledilo še svečano zaprtje Državnega članskega in mladinskega gasilskega tekmovanja za memorial Matevža Haceta v nedeljo ob 17. uri na stadionu z velikih mimohodom ter postrojem vseh gasilskih enot. Na letošnji Sobri nastopa 110 razstavljavcev iz 11 držav, ki se predstavljajo skupaj na dobrih 50.000 kvadratnih metrov notranjih in zunanjih razstavnih ter demonstracijskih površin.

Proizvajalci in zastopniki proizvajalcev iz Slovenije in gostujočih držav bodo predstavili najsodobnejšo oborožitev, transportna sredstva, elektronsko in optično opremo, informacijsko, komunikacijsko in laboratorijsko tehniko, pripomočke za usposabljanje, izdelke za preskrbo in prehrano. Na voljo bodo oprema za osebno zaščito, oblačila, obutev, medicinski in sanitetni material, pripomočki za reševanje ob poplavi, požaru in potresu, protivlomna zaščita in alarmni sistemi, gasilska ter reševalna vozila in oprema, mobilna (odstranljiva) oprema za zaščito objektov in območij pred poplavami, pripomočki za orientacijo pa tudi oprema za prvo pomoč in varstvo pri delu.

Zraven bodo oprema vojaka in policista, pištole, puške, plastično manevrsko in vadbeno strelivo, avtomatske puške, bombometi ter drugo orožje in strelivo, vojaška in policijska vozila, uniforme za potrebe vojske, policije in civilne zaščite, delovne uniforme za ostale poklice, radijske postaje, pozivniki, dispečerski sistem, komunikacijski kovčki, napajalniki za radijske postaje, prenosni dispečerski sistemi za službe zaščite in reševanja z GPS sledenjem, izdelki za področje dekontaminacije, čiščenja, gašenja, gasilska oprema, oblačila za gasilce, dodatna oprema za gasilce, termokamere, visokotlačni aparati na peno, hladilne podobleke, dihalni aparati, oprema za dekontaminacijo, gasilni aparati, hidrantne omarice in oprema, dihalna tehnika, “sprinkler” sistemi, mikrovalovne zveze za hitro in zanesljivo zagotavljanje informacijskih povezav komandnih centrov za delovanje v izrednih razmerah, vodoodporni sprejemniki osebnih klicev (pagerji), oprema za taktična optična omrežja, optični pretvorniki, IP telefonski aparati, optični kabli, optični instrumenti v robustni izvedbi, filtracijski sistemi za pripravo pitne vode v izrednih razmerah, različne vrste specialnih gasilskih vozil, črpalk, komponent, osebne zaščitne opreme in ostalega, kar ob svojih intervencijah potrebujejo gasilci, zaščitna oblačila za reševanje na in v vodi, potapljaška oprema, baterijska orodja, sistemi za komunikacijo v hrupnih okoljih, škornji, rokavice, čelade, detektorji nevarnih plinov, črpalke, hidravlična reševalna orodja, gasilna oprema, prenosni gasilniki na prašek, CO2, ABF penilo, prevozni gasilniki in sistemi gašenja, naprave in sistemi tehničnega varovanja (sistemi za odkrivanje in javljanje vloma, ropa, požara in samodejnega gašenja), videonadzorni sistemi, sistemi pristopne kontrole, integralni sistemi s centralnim nadzornim sistemom, založništvo …