Gornja Radgona: Sejma AGRA letos vendarle ne bo

Čeprav so se na vse načine prizadevali, da bi letos med 22. in 27. avgustom na Pomurskem sejmišču v Gornji Radgoni potekal že 58. mednarodni kmetijsko-živilski sejem “Agra 2020,” je prišla dokončna odločitev. Letošnjega sejma Agra v Gornji Radgoni zaradi novega koronavirusa ne bo, saj razstavljavcem ne more nihče zagotoviti, da njihove priprave ne bodo zaman, organizator pa ne želi ogrožati zdravja ne razstavljavcev ne obiskovalcev.
Tako je virus bil močnejši tudi od osamosvojitvene vojne, kajti leta 1991, ko so konec junija in v začetku julija, po Gornji Radgoni grmeli topovi, tanki in drugo orožje, je slaba dva meseca pozneje potekal mednarodni kmetijsko živilski sejem, korona pa je vse skupaj odpihnila. Kljub temu bodo mednarodna ocenjevanja v okviru Agre izvedli, so na srečanju z novinarji povedali predstavniki Pomurskega sejma.

Dokončno odločitev je na dan sv. Petra, torej minuli ponedeljek sprejel programski svet sejma, saj po zadnjih ukrepih vlade, to je omejitvi števila ljudi, ki se lahko združujejo na enem mestu, sejma ne morejo organizirati, “ker bi bilo preveč tvegano in neodgovorno do razstavljavcev, če bi ga odpovedali kasneje. Pa tudi do vseh drugih, ki sodelujejo na sejmu,” je povedal predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec, ki je nadaljeval: “Pomurski sejem ni podjetje, ki bi zlahka podleglo strahu. Ne manjka nam poslovnega poguma razvijati žlahtno tradicijo in odpirati nova sejemska in strokovna poglavja. To pa še ne pomeni, da nismo previdni Skrbi nas za svoje razstavljavce, obiskovalce in drugo osebje, ki zagotavlja uspešnost sejemskih srečanj v Gornji Radgoni. Želimo jim varnosti, dobrega zdravja, poslovnih in strokovnih uspehov. Za vse našteto pa je potrebna gotovost. In kot nam je znova pokazalo epidemiološko dogajanje, je letos gotova le negotovost …”

Na sejem AGRA so se prijavili številni razstavljavci, ki si skupaj z nami želijo hitrejšega okrevanja kmetijstva, živilstva, gospodarstva nasploh. Sodelovanje so potrdile mnoge strokovne in panožne organizacije, ki si skupaj z nami želijo hitrejše rasti samooskrbe, novih strokovnih zavez in spoznanj. “Žal jim ne moremo dati gotovosti, da njihove priprave na sejem ne bodo zaman. In tega zagotovila jim ne more dati nihče. Ne želimo si sence dvoma, da bi lahko s prireditvijo ogrožali zdravje udeležencev. Gospodarstvu, stroki, javnosti, razstavljavcem in obiskovalcem želimo ponuditi sejem, ki bo odražal celovitost kmetijstva in živilstva, kot ga je v svojih sedeminpetdesetih ponovitvah vedno predstavljal sejem AGRA. Pod vodstvom Ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Aleksandre Pivec je zato programski svet sejma AGRA sprejel sklep, da bo 58. mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA potekal v Gornji Radgoni avgusta 2021. Kljub temu pa je sejem AGRA še kako živ tudi letos! To dokazujejo odlična udeležba in rezultati mednarodnih ocenjevanj kakovosti mesnih, mlečnih izdelkov, brezalkoholnih pijač in embalaže. Sledijo jim še ocenjevanja vin, medenih pijač in medu. Kakovost sejma AGRA nas povezuje. Veselimo se že trenutka, ko bomo to povezanost kmalu lahko zopet potrdili s pristnim stiskom rok,” je še dejal Erjavec.

Torej, v Gornji Radgoni bodo tako letos ostali brez šestih strokovnih sejmov v štirih terminih, čeprav je bilo zlasti za Agro po Erjavčevih besedah zelo veliko zanimanje. O sejmu obrambe, varnosti, zaščite in reševanja Sobra, ki je predviden za september, pa odločitev še ni padla.

Izvedli pa bodo sedem ocenjevanj, ki so tradicionalna, polovico so jih že, negotovo je le ocenjevanje kmetijske mehanizacije, saj to običajno poteka v času sejma. Že so predstavili tudi mednarodna ocenjevanja mesa in mesnih izdelkov, mleka in mlečnih izdelkov, sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod ter nominacije za slovenskega oskarja za embalažo. Na ocenjevanju mesa in mesnih izdelkov je sodelovalo 34 podjetij s 325 izdelki. Število sodelujočih se je znova povečalo, kljub povečanju števila vzorcev pa kakovost po oceni predsednice ocenjevalne komisije svežega mesa Lee Demšar ostaja odlična, na še višji ravni kot prejšnja leta, saj so vsi izdelki dobili priznanja.