Gornja Radgona: Pomurski sejem začenja sezono s trojčkom Lov, Ribolov in Naturo

Na Pomurskem sejmišču v Gornji Radgoni se bo prihodnji teden začela letošnja sejemska sezona. Od petka, 12. do nedelje 14. aprila, bo na sporedu sejemski trojček, bolj kot ne povezan z naravo in okoljem, Lov, Ribolov in Naturo, na katerih se bo predstavilo 295 razstavljavcev iz 12 držav.
Vsi trije sejmi bodo potekali pod sloganom Zagledani v naravo, s čimer organizatorji želijo opozoriti na pomen narave ter pasti in stranpoti enostranskega razvoja in globalizacije. Kot je na posebni tiskovni konferenci na sejmišču povedal predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec, slogan tridnevnega sejma dokazuje, da sejemske prireditve niso zgolj komercialne narave, ampak so lahko tudi strokovne prireditve z velikim poudarkom na naravi in trajnostnem razvoju. “Lovci, ribiči in vsi, ki so jim blizu aktivnosti v naravi, se zavedajo pomena ohranjanja vsega, kar ta ponuja v prvobitni obliki. Razvoj, ki je bil tlakovan v škodo narave in naravnega okolja, se nam namreč danes kot neke vrste bumerang vrača v obliki podnebnih sprememb, ogrožanja rastlinskih in živalskih vrst, vodnih virov ter rodovitne zemlje in čistega zraka,” je ob predstavitvi sejmov poudaril Erjavec.

Enajsta mednarodna sejma lovstva in ribištva bosta ob strokovnih predstavitvah ponudila lovsko in ribiško opremo razstavljavcev iz 12 držav, prestavitev puškarskega poklica, simulacije streljanja z zračnim orožjem in lasersko puško, terenska vozila ter nastope lovskih rogistov in lovskih pevskih zborov. Lovska zveza Slovenije bo predstavila poučne razstave, lovsko strelstvo, 110-letnico revije Lovec, ki bo prihodnje leto, sodelovanje v federaciji evropskih lovskih zvez, s strokovno-znanstvenim svetom pa pripravlja 11. slovenski lovski dan. Letošnja tema bo Spreminjanje in izgubljanje življenjskega prostora divjadi. Ribiška zveza Slovenije bo s svojimi 64 ribiškimi družinami javnosti približala dejavnosti, povezane z varovanjem voda in ribjega življa. Medse bodo vabili nove člane, na razstavi pa prikazali ribolov krapovcev in plenilk ter možnosti ribolova. Na ogled bo projekt Ujemite naravo, opozarjajo pa tudi na ribiški slovar s slovenskimi izrazi te panoge.

Zavod za gozdove Slovenije bo predstavil lovišča s posebnim namenom, evropske projekte, pri katerih sodeluje, med njimi Opazujem varujem, s katerim skrbijo za medvede, in Life Lynx, katerega temeljni cilj je preprečiti ponovno izumrtje populacije risa. V tem projektu bodo doselili rise iz slovaškega in romunskega dela Karpatov v Slovenijo in na Hrvaško ter s tem preprečili njihovo izumrtje. Prvega risa bodi izpustili prav v času sejma. Svoje dejavnosti bodo predstavili tudi strelska in kinološka zveza Slovenije ter zveza a sokolarstvo in zaščito ptic ujed in društvo ljubiteljev ptičarjev.

Na 5. sejmu zelenega turizma in bivanja Naturo bodo tudi letos številni namigi za aktivni oddih v najbolj zelenih turističnih okoljih in bivanju v naravi. Osrednjo predstavitev pripravlja Turistična zveza Slovenije, pod njenim okriljem bodo dejavnost in ponudbo predstavili regijske turistične zveze in lokalna turistična društva iz vse Slovenije, obiskovalci bodo spoznali kulturne posebnosti in poskušali lokalne dobrote. Skupaj z zavodom za gozdove bo turistična zveza pripravila razstavo Turizem, gozd, kultura ter predstavila 21 tematskih poti. V okviru raziskovalnega programa Zagotovimo si hrano za jutri pa bo posvet Priprava strokovnih izhodišč za turistično in rekreacijsko rabo gozdov. Ob javnem natečaju za izbiro kulinaričnih in gastronomskih spominkov v termalni panonski Sloveniji se bodo na sejmu Naturo seznanili tudi s turističnimi kulinaričnimi in gastronomskimi spominki in darili, na sejmu pa bo tudi letos naravna tržnica Naturo.

Sejemski trojček bo odprl Dejan Židan

Sejemski trojček bo odprl predsednik DZ Dejan Židan, celotno sejemsko dogajanje pa spremlja tudi tradicionalna 5. mednarodna razstava starodobnih vozil Avto-moto klasika, največja tovrstna razstava v Sloveniji. Zveza SVS – Zveza slovenskih društev ljubiteljev starodobnih vozil namreč že petič prireja razstavo starodobnikov, ki je največja tovrstna razstava v Sloveniji. V hali C Pomurskega sejma bodo društva, včlanjena v zvezo iz različnih krajev Slovenije, pa tudi razstavljavci iz tujine postavili na ogled svoja starodobna vozila. Obiskovalci si bodo lahko ogledali kolesa, kolesa s pomožnim motorjem, motorna kolesa, osebne avtomobile, tovorna vozila, traktorje, vojaška vozila različnih starosti in najrazličnejših znamk. Lastniki, ljubitelji starodobnikov, se vedno zelo potrudijo, da s svojo premično tehnično dediščino navdušijo obiskovalce in gledalce. Pričarajo nostalgično razpoloženje za vse tiste, ki se radi spominjajo časov, ko so bile za marsikoga imeti avtomobil le sanje. Na stojnici Zveze SVS v hali C3 bo možno pridobiti vse informacije o načinih ohranjanja starodobnih vozil, o pogojih za včlanitev novih lastnikov ter pridobitvi dokumentov za njihova starodobna vozila. Prikazani bodo konkretni restavratorski postopki na vozilih, ki se nahajajo v fazi obnove. Posebno skrb namenjajo tudi mladim, bodočim lastnikom starodobnih vozil, zato vljudno vabijo na razstavo vse, ki jih zanimajo starodobna vozila in moto tehnika.