Gornja Radgona: Letošnji, jubilejni mednarodni kmetijsko-živilski sejem bo nekaj posebnega

Na Pomurskem sejmišču, kjer že nekaj časa ne sedijo prekrižanih rok, bodo svojo največjo sejemsko prireditev po dveh letih vnovič pripravili v živo. Na sporedu bo namreč jubilejni, 60. mednarodni kmetijsko živilski sejem “Agra 2022.” In čeprav je do prireditve ostalo še kar nekaj časa, v družbi Pomurski sejem poleg urejanja vseh tehničnih zadev, pripravljajo vse potrebno, da bi letošnja Agra dejansko bila nekaj posebnega.
O tem so se pogovarjali tudi na 2. seji Programskega sveta Agre, ki je prvič po dobrih dveh letih potekala v živo na Pomurskem sejmu. Ta je bila še posebej slovesna, saj je njegovo vodenje prevzela nova ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Irena Šinko, ki sicer zadevo zelo dobro pozna, saj je večji del svoje kariere tesno povezana z zadevami povezanimi s kmetijstvom.

V pozdravnem nagovoru članicam in članom Programskega sveta Agre je ministrica obljubila trdo delo in torej rezultati ne bi smeli izostati. Predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec je ob tej priložnosti čestital ministrici Ireni Šinko na velikem pogumu, da je sprejela takšen izziv vodenja odgovornega področja življenja vseh nas, kjer globalna kriza pritiska z vseh strani. Ob tem je novi ministrici in predsednici programskega sveta, ki po uradni dolžnosti pripada resornemu ministru, zaželel da bi to zahtevno ministrstvo uspešno vodila vsaj dva polna mandata.

Kakorkoli že, Pomurski sejem bo od 20. do 25. avgusta letos praznoval častitljivo, 60. obletnico. Šest desetletij negovanja najboljših tradicij, kakovosti in inovativnosti trenutno obeležujejo s strokovnimi ocenjevanji kakovosti, ki so se pričela z ocenjevanjem svežega mesa ter mesnih izdelkov, nato je sledilo ocenjevanje mleka in mlečnih izdelkov, sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod, vse do 48. odprtega državnega ocenjevanja vin “Vino Slovenija Gornja Radgona” in 12. odprtega državnega ocenjevanje BIO vin, ki bosta na sporedu od 11. do 15. julija.

V tem terminu bo potekalo tudi 3. mednarodno ocenjevanje medenih pijač. Sledi 21. ocenjevanje medu z mednarodno udeležbo in 2. ocenjevanje izdelkov iz čebeljih pridelkov, ki bo v Gornji Radgoni 3. avgusta. Tik pred odprtjem jubilejnega sejma Agra pa bo 18. in 19. avgusta 2022 potekalo še jubilejno, 40. mednarodno ocenjevanje kmetijske mehanizacije in opreme. Medalje ocenjevanj kakovosti bodo letos še svetlejše, objektivno merilo kakovosti in najboljši vodnik potrošnikom pri nakupu izdelkov. Vrhunec dogajanj povezanih z jubilejno 60. Agro pa bo torej med 20. in 26. avgustom, kjer predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec pričakuje, da se bo vse vrnilo v predkoronski čas, tako po številu razstavljavcev kot tudi obiskovalcev, in seveda po vzdušju in zadovoljstvu!