FOTO: Gornja Radgona gostila 13. Pomurski otroški parlament

Gornjeradgonska devetletka je minuli teden organizirala 13. Pomurski otroški parlament. Gostili so delegate, mentorje in ravnatelje štirih upravnih enot, in sicer UE Lendava, UE Ljutomer, UE Murska Sobota in UE Gornja Radgona. Prisotnim se je pridružil tudi župan občine Gornja Radgona, Stanislav Rojko.

Potem ko so že pred tem potekali medobčinski otroški parlamenti, je Osnovna šola Gornja Radgona bila letošnja gostiteljica regionalnega srečanja mladih parlamentarcev oziroma predstavnikov 38 šol iz 28 pomurskih občin oz. štirih upravnih enot. Predsedstvo Pomurskega otroškega parlamenta (POP) je vodila Daša Zorman, delegati, izbrani na medobčinskih parlamentih, pa so nato predstavili razmišljanja osnovnošolcev o prihodnosti, vrednotah, človeku in okolju, na temo “Otroci in načrtovanje prihodnosti”.

Mladi so svoja razmišljanja predstavljali na različne načine, v obliki proaktivnih čajnic, delavnic ali dela po skupinah na določeno temo. Po uvodnih predstavitvah so mladi nadaljevali delo v obliki delavnice, ki jo je vodil Dejan Kokol. Sklepe 13. POP, ki sta ga pripravili OŠ Gornja Radgona in DPM Gornja Radgona, bodo predstavili na 27 nacionalnem otroškem parlamentu v Ljubljani. V predstavitvi vseh štirih delegacij, s skupaj 23 parlamentarcev, je izstopajoče mnenje mladih, da želijo imeti prihodnost, kjer bo država zagotovila izobraževanje in delo za vse, kjer se bo skrbelo za zdravje in okolje in bo na prvem mestu poštenje in primeren odnos do sočloveka. Zavedajo pa se, da je največ odvisno od mladih samih, saj vsako dejanje in vsaka odločitev krojita tako zgodovino kot prihodnost.

Še pred ločeno predstavitvijo skupin, sta prisotne pozdravila predsednik Društvo prijateljev mladine Gornja Radgona in ravnatelj OŠ Gornja Radgona, Dušan Zagorc, ki je dejal, da otroci morajo s svojimi dobrimi predlogi in pobudami, biti slišani tudi na vrhu države, ter župan Gornje Radgone Stanislav Rojko, ki si je edini izmed 28 vabljenih pomurskih županov, udeležil 13. POP. Med drugim je povedal, kako ga veseli, da imajo otroci možnost postaviti se zase in misliti s svojo glavo. “Dragi otroci, naj bodo vaši jeziki ostri, ko gre za vaše upravičene zahteve”, je dodal Rojko. Ob tem je otroški pevski zbor omenjene osnovne šole, pod vodstvom Jane Šinko in Kristjana Borovšaka, zapel “otroško himno” Arsena Dedića: Ko bi vsi ljudje na svetu…, prisotni pa so prisluhnili tudi poročilu z lanskega, 26. nacionalnega otroškega parlamenta (NOP) iz Ljubljane, izvolili pa so tudi delegate iz Pomurja, ki se bodo udeležili letošnjega, 27. NOP, in sicer po dva iz vsake upravne enote: Neli Senčar, Anja Hödl (Gornja Radgona), Nika Kustec, Anamarija Kelenc (Lendava), Timotej Pukšič, Anja Pušenjak (Ljutomer), Nika Jud in Marko Rengeo (Murska Sobota).

Predstavili svoja razmišljanja in ugotovitve

V osrednjem delu dogajanja na 13. POP v Gornji Radgoni, so mladi parlamentarci predstavili svoja razmišljanja in ugotovitve, ki so jih sprejeli na medobčinskih otroških parlamentih. Iz slednjih je razvidno, da imajo otroci na celotnem območju Pomurja podobna če ne enaka mišljenja o temi letošnjega otroškega parlamenta: Otroci in načrtovanje prihodnosti, kjer so se spraševali kdo sem in kaj želim postati! Predvsem se borijo proti nasilju, zasvojenosti z internetom in družabnimi omrežji. In tukaj nas morajo motivirati predvsem starši, a ne tako da so vsiljivi in zahtevajo, da se upoštevajo samo njihova mnenja. “Nikakor ne more biti rešitev, če očeta vprašamo za nasvet, pove da naj vprašamo mamo, ali obratno. Vsi se moramo več in pogosteje pogovarjati,” so prepričani delegati POP V Gornji Radgoni, ki so med najpomembnejše vrednote postavili tudi prostovoljstvo, po drugi strani pa so kritizirali nespoštovanje mladih do starejših. Med vrednote so, poleg medsebojnih odnosov in spoštovanja, uvrščeni tudi skrb za zdravo življenje ter okolje, skrb za živali. “Pričakujemo tudi možnost za zaposlovanje ko bo prišel čas za to, ter seveda plačilo dovolj visoko za človeka dostojno življenje,” so poudarjali mladi, ki pa so dodali, kako morajo biti realni in izbrati cilje, ki so res uresničljivi.