Goran obsojen, njegov someščan Mladen oproščen!

Dve različni sodbi za tihotapljenje ljudi, čeprav sta Srba iz istega mesta pri istem človeku najela avtomobila in ob istem času prijeta na ljutomerskem koncu. Bo dobil bo tudi odškodnino!?
Na murskosoboškem okrožnem sodišču, pred sodnico Natalijo Goldinskij Husar že nekaj časa poteka dokaj dramatičen kazenski postopek, ki pa še zdaleč ni zaključen. Postopek poteka zoper dva Srba, in sicer zaradi tihotapljenja ljudi čez državno mejo in ozemlje Slovenije. 42-letni Goran Mitrovič je priznal krivdo in bil obsojen, dobil je kazen sedem mesecev zapora in še 50 dnevnih zaslužkov oziroma 1.112 evrov denarne kazni, njegov rojak, 31-letni Mladen Vujinović, oba sta iz istega srbskega mesta Sremska Mitrovica, pa ne le, da kaznivega dejanja ni priznal, temveč je po treh mesecih in pol odkorakal iz murskosoboškega pripora, saj je na glavni obravnavi bil oproščen vseh očitkov. In če bo oprostitev postala pravnomočna, mu bomo slovenski davkoplačevalci, poleg stroškov postopka in zagovornika, morali poravnati odškodnino za neupravičeno bivanje v priporu.

Oba Srba so sicer 19. junija letos prijeli v okolici Ljutomera, zanimivo pa je razmišljanje znanega slovenskega odvetnika Milana Krstića, ki si ga je Vujnović najel namesto murskosoboškega odvetnika, ki ga je dobil po uradni dolžnosti: “Policistom nič ne zamerim. Morda so utrujeni zaradi obilice dela in so preprosto povezali v eno kaznivo dejanje dva tujca v dveh avtomobilih z istimi krajevnimi registrskimi oznakami,” je v zaključnem govoru na glavni obravnavi dejal Krstić, ki je tudi nekoliko pikro dodal: “Strah me je, v kaki državi živimo. Pričakoval bi, da bi tožilstvo z umikom obtožnice proti mojemu varovancu samo končalo zadevo, ne pa, da smo zdaj imeli sojenje. Analiza telefonov je že v preiskavi pokazala, da nista komunicirala med seboj. Vujinović prav tako ni prejel nobenega plačila ali denarja, da je sodeloval v kaznivem dejanju. Vemo pa, kako se opravljajo plačila za kazniva dejanja tihotapljenja ljudi.”

Prisluhnila mu je tudi sodnica Goldinskij Husar, ki je med obrazložitvijo oprostilne sodbe obtoženemu Srbu, med drugim dejala: “Z dokazi, ki so bili predstavljeni v obtožnem aktu, obstaja upravičen dvom, da ste bili vpleteni v kaznivo dejanje, ki se vam je pripisalo. Morda so indici, da ste zaradi izvrševanja tovrstnega kaznivega dejanja res prišli v Slovenijo, ampak na tak način, kot ste bili obtoženi, in da ste v dejanju sodelovali z vašim že obsojenim rojakom, pa v tej zadevi ni dovolj dokazov.” In po takšni sodbi je Mladen Vujinović, obtožen tihotapljenja tujcev, ki nimajo dovoljenja za bivanje v Sloveniji, kateremu je sodnica odpravila pripor, isti dan odšel domov v Sremsko Mitrovico oziroma Novi Sad, kjer naj bi sedaj živel. Menda mu je celo odvetnik Krstić posodil denar za potovanje v Srbijo. Lahko se zgodi, da bo moral priti nazaj v Slovenijo, kajti nezadovoljen s takšno sodbo je okrožni državni tožilec Borut Horvat takoj napovedal pritožbo na višje sodišče v Mariboru.

V primerjavi s svojimi rojakom Mitrovićem pa je Vujinović vseskozi zanikal kakršnokoli vpletenost v očitano kaznivo dejanje. V tem mu je “pomagal” tudi obsojeni rojak Mitrović, ki je na glavni obravnavi dejal, da soobtoženega niti ne pozna in ga je prvič videl na sodišču v Murski Soboti. Vujinović je v svoj bran povedal, da se je junija res gibal po Sloveniji, tudi v okolici Ljutomera, a to le z namenom, da se pripelje do Avstrije, kjer bi, je zatrdil, moral opraviti neko delo oziroma je iskal službo. Trdil je še, da z najetim avtom s krškimi registrskimi oznakami nikoli ni bil na Hrvaškem, kot mu je to v obtožnici dokazoval tožilec Horvat.

To je potrdil ponudnik najema avtomobilov iz Krškega, pri katerem je jeklenega konjička, spet zanimivo, najel tudi Mitrović. Pri Mitroviću je nato navigacijska naprava v avtomobilu pokazala, da je bil na Hrvaškem, za Vujinovića ne. Ponudnik avtomobilov je še izjavil, da pri njem najemajo avtomobile številni ljudje z območja nekdanje Jugoslavije, in to za različne namene. V bran rojaku je stopil tudi Mitrović, ki je sodnici dejal, da je junija prišel v Slovenijo z namenom, da bi tihotapil prebežnike z drugim rojakom, ki pa se je ustrašil kriminalnega početja in se vrnil v domovino, on pa naj bi nato sodeloval z nekima Dalmatincema, in sicer z Lepim in Manetom, ne pa z Mladenom.

Mitrović je kot priča na sojenju Vujinoviću še pričal, da je na dveh lokacijah v okolici Varaždina pobral pet Sircev. Navodila za to naj bi bil po aplikaciji whatsapp prejemal od dveh oseb, ki ju je imel shranjeni kot Lepi in Mane. Poudaril je še, da po mobilnem telefonu ni nikoli govoril z Vujinovićem. To je na sodišču priznal tudi uslužbenec sektorja kriminalistične policije PU Murska Sobota. Kriminalist je zavaroval telefona Mitrovića in Vujinovića, a analiza ni pokazala, da bi Srba v dneh pred izvršitvijo kaznivega dejanja govorila po telefonih ali si izmenjavala sporočila.