Gibalni park pri Soboškem jezeru ob Expanoju naj bi bil vse prej kot koristen

Odprtje motoričnega parka Soboškega jezera je po besedah ustanovitelja začetek celovitega razvoja Soboškega jezera kot nastajajočega športnega, turističnega in doživljajskega parka in nove turistične destinacije v srcu Pomurja. No, strokovnjaki niso takšnega mnenja, saj naj bi soboški gibalni park zdravju bolj škodil kot koristil.
Pomurski lokalni odbor Levice je predvčerajšnjim pripravil okroglo miza o čistem zraku oziroma prašnih delcih v Murski Soboti, saj naj bi prav to mesto bilo med najbolj onesnaženimi v državi. Za takšne rezultate so krivi predvsem delci PM10, raven teh delcev pa je v enem letu presežena kar petdesetkrat. Pri tem velja omeniti, da je dovoljena vrednost 50 mikrogramov na kubični meter zraka, pri čemer pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) poudarjajo, da je ta vrednost postavljena bistveno previsoko in bi jo bilo potrebno znižati na 20 mikrogramov na kubični meter.

Majda Pohar s soboške enote NIJZ je opozorila na veliko nevarnost trdnih delcev, ki škodljivo vplivajo na celo telo. Kot je povedala, številne študije kažejo, da v največji meri vplivajo na srce in krvno-žilni sistem, povzročajo in pospešujejo nastanek ateroskleroze in povečan krvni tlak, vplivajo na dihala, saj v pljučih povzročijo lokalno vnetje in s tem bolezni, nastajajo krvni strdki, kar lahko vodi v nastanek možganske kapi in srčnega infarkta, povzročajo motnje ritma srca, dokazana je tudi rakotvornost.

Pri projektu gibalnega parka s 35 vadbenimi postajami in otroškim igriščem z igrali ter javno infrastrukturo so sicer revitalizirali in uredili dobrih 43.000 kvadratnih metrov degradiranih površin ter zasadili 159 dreves, a dejstva, da so v Murski Soboti gibalni park postavili tik ob pomurski avtocesti, kjer je poleg onesnaženega zraka prisoten še hrup, ne gre spregledati. Na NIJZ priporočajo, da v času povišanih koncentracij ne izvajamo telesnih aktivnosti na prostem in ob velikih cestah, otroci pa naj se gibljejo zunaj, ko koncentracije padejo.