Genterovci: Težki tovornjaki so že toliko poškodovali hišo, ki je nekoč bila vaška gostilna, da slednja več ni varna za življenje

Med kakšnimi 180 prebivalci vasice Genterovci, živijo tudi 77-letna Marta Perič, njena sestra Olga Karolina in svak Jožef Štefanec, kateri pa že več let nimajo mirnega in predvsem varnega življenja. Travma, zlasti invalidna in bolna Marta, katere skrbnika sta Olga Katarina in Jožef, se je začela pred kakšnimi dvanajstimi trinajstimi leti, ko se je začea izgradnja Pomurske avtoceste, ter tamkajšnjih obvoznic, v zadnjem času pa je njeno življenje vse bolj ogroženo.
Trije stanovalci hiš na naslovih Pri Čardi 16 in 18 neposredno ob krožišču v središču Genterovcev, in tudi njihovi otroci in vnuki, ki živijo drugje, a so pogosto pri svojcih, so še najbolj razočarani, ker jim vse odgovorne službe, od lokalne skupnosti, do državnih ustanov, obračajo hrbet. Nihče jim ne želi pomagati, čeprav se sami iščejo le pravice, ki jim jih nihče ne sme odvzeti, predvsem pa si želijo mirno, varno in spokojno jesen življenja.

Marta Perič živi v starejši hiši ob sami državni cesti Moravske Toplice – Lendava, v kateri je nekoč, zraven bližnje prodajalne, bila priljubljena vaška gostilna. Ker gre za trdno stavbo, ki je podkletena z velbano kletjo, saj je znano, da so tovrstne hiše že od nekoč bile najbolj stabilne, je menila, da bo tam varna tudi v jeseni življenja, a se je zmotila. V delu hiše, ki ni podkleten pa so težki tovornjaki očitno naredili svoje in se hiša počasi pogreza, odpadajo ometi in to prav na njeno posteljo. Prav to je razlog, da večinoma prespi v drugih prostorih, zlasti v kuhinji, ali pa v bližnji hiši sestre in svaka. Kot povesta Marta in Jožef, Olga Karolina je bila namreč ob našem obisku v bolnišnici v Murski Soboti, so težave na zadnje povzročali predvsem težki tovornjaki, ki so prevažali nad 40 ton gramoza, na relaciji Dobrovnik – Benica, za urejanje nasipa reke Mure, pred tem pa so gramoz vozili pri gradnji cest.

“To se dogaja že več kot desetletje, saj je tako bilo tudi v času gradnje obvoznice Dolnji Lakoš – mejni prehod Dolga vas in tudi ob gradnji Pomurske avtoceste od Maribora do Lendave. Tovornjaki od jutranjih ur vse do 16. ure popoldan vsak dan z neprimerno hitrostjo vozijo in so hrupni, kar že psihično vpliva na nas. Vozijo čez montažno krožišče. To krožišče je prevozno kot da sploh ni krožišča in jo nekateri prevozijo tudi 80 km/h in tudi več, in samo sreči lahko pripišemo, da še ni bilo hude prometne nesreče, nekaj manjših nesreč pa je že bilo. Hiša, na kateri so se začele pojavljati razpoke in iz dneva v dan nastajajo vedno večje zunanje in notranje razpoke, kar se vidi na zgradbi od zunaj in znotraj, in tudi v kletnih prostorih. Hiša je bivalna, stoji slabe tri metre od regionalne ceste in bojimo se, saj je iz dneva v dan huje. Od tovornjakov in njihove hitrosti se trese cela hiša,“ pravi Jožef Štefanec, ki se sprašuje, kdo bo odgovarjal, če pride do sesutja hiše.

Hišo bo potrebno popravit, zato pa sredstev nimajo. Pred hišo je tudi okrasni pločnik, ki meri kakšnih 60 cm v širino. Na tem pločniku se nenehno vozijo kolesarji, ki si zaradi hitrosti tovornjakov in osebnih vozil ne upajo na cesto, s čimer ovirajo promet oz. izhod avtomobila na cesto pri njihovem dvorišču. “Že večkrat je prišlo do naleta v naše vozilo. K sreči ni bilo večjih poškodb. Dodati moram, da se kolesarji hudujejo nad nami, ter celo udarjajo po vozilu. Svoje zahteve in probleme smo naznanili pri organih na občini kraju bivališča, v Lendavi, kjer pa ni bilo odziva, ampak so nas napotili na gradbeno inšpekcijo, slednji pa na Direkcijo RS za infrastrukturo, kamor smo tudi pisali in zahtevali ureditev razmer ter poravnavo nastale škode,“ nam je povedal Štefanec.

Dodal je, kako bi nujno bilo razmišljati o tem, da se zmanjša hitrost vozil pred krožiščem, kjer je okoli 50 metrov stran tudi osnovna šola, malo dlje pokopališče …, ali pa že pred prihodom v vas, in sicer, s “cono 30,” ali postaviti ležeče ovire (policaje), postaviti tablo Pazi šola, obvezno postaviti stacionarni radar, morebiti prepovedati vožnjo tranzitnim tovornjakom, ki so namenjeni na avtocesto ter zavarovati pešce na pločniku pred kolesarji, ki ne spadajo na ozki pločnik. Zanimivo je tudi, da si stanovalci Pri Čardi v Genterovcih 16 in 18, v primerjavi z mnogimi drugimi, želijo čim več obiskov policistov. “Večkrat smo že klicali na lendavsko policijsko postajo, da bi nadzirali promet, žal pa nas ne jemljejo resno, ne vem zakaj,” razlaga Jožef Štefanec in nadaljuje: “Direkcijo RS za infrastrukturo smo prosili, da čim prej ukrepajo, saj je le vprašanje časa, kdaj lahko pride do zrušenja objekta ali s tem nezmožnost bivanja v njem. Upamo, da takrat v bližini ne bo koga, ki bi ga lahko ubilo. Vprašam se tudi, kdo bo za to odgovarjal, enako kdo bo odgovarjal za nastalo škodo in škodo, ki bo še nastala?”

Tudi sami smo na isti naslovili podobno vprašanje, kjer so nam iz Službe za stike z javnostmi odgovorili, da je vozišče “sporne” državne ceste R2-442, na odseku Dobrovnik–Dolga vas, skozi naselje Genterovci brez večjih poškodb, ki bi povzročale hrup ali tresenje tal. Skozi naselje je urejen enostranski pločnik ter cestna razsvetljava. “Z vidika Direkcije RS za infrastrukturo, kot upravljavca državnih cest, ki je dolžna zagotavljati ustrezno stanje le teh, je vozišče v dobrem stanju, zato stanje vozišča ne more biti vzrok za razpoke na objektu. V naselju velja omejitev hitrosti, kar tudi zmanjšuje vpliv prometa na cesto in okolico. Povprečni letni dnevni promet je 2131 vozil v obe smeri, od tega 26 tovornih vozil v eni smeri (avtobusi, tovornjaki nad 7 ton, tovornjaki s prikolicami in vlačilci), kar so nizke prometne obremenitve za regionalno cesto II. razreda na območju Murske Sobote. Na izvozu iz Rondoja v Dolgi vasi v smeri Dobrovnika in tudi skozi Genterovce je s prometno signalizacijo omejen promet za tovorna vozila nad 7,5 t skupne teže, z dopolnilno tablo, ki dovoljuje uporabo za lokalni promet in avtobuse.“

Očitno je torej, da ima Direkcija “zadevo urejeno” in so pri upoštevanju predpisov odgovorni drugi, predvsem lokalne inšpekcijske oz. redarske službe, ter policija, kar našim sogovornikom in drugim krajanom, ne prinaša ničesar.

Sami so šteli težke tovornjake

S ciljem, da bi odgovornim dokazali, da imajo prav glede pogostosti vožnje težkih tovornjakov mimo njihovega domovanja, je Jožef Štefanec, v ponedeljek, 18 oktobra organiziral štetje samo tovornih vozil, in sicer od 7. do 9. ure jih je bilo 18, katerim je skupna teža presegala 40 ton. Pozneje, do 15.30 ure pa še 42 težkih tovornjakov.

“En kubični meter tehta približno 1400 kg. In po uradnih podatkih, ki so realni se mimo nas povprečno odvozi 1500 – 2000 kubikov gramoza. To ni malo če vemo koliko tehta en kubik. Vse pa potrjuje, da podatki, ki so nam dali zaposleni na Direkciji za ceste v Murski Soboti niso točni, saj pravijo, da je po njihovih podatkih na tej relaciji najmanj težkega prometa v Sloveniji. Resnica je povsem drugačna in ta del ceste II. reda je eden najbolj obremenjenih ne le v Pomurju, temveč v Sloveniji, kar pritrdijo uradni podatki. Tu je še zelo dosti takih, ki prevažajo hlode, ter veliki traktorji in oni, ki se izogibajo plačilu cestnine na avtocesti, da o osebnih vozilih niti ne govorim. Zelo pošteno bi bilo, da se čim prej naredijo nove meritve, ker je po izgraditvi avtoceste znatno povečan tudi osebni promet in promet, ki ni lokalnega značaja,” trdi Jožef Štefanec.