Gasilci vendarle ne bodo stavkali

Vse kaže, da gasilci 10. januarja vendarle ne bodo stavkali. Z vlado so namreč zelo zbližali stališča, kar pomeni, da so z vlado pripravljeni podpisati vladni predlog stavkovnega sporazuma.
Sindikat poklicnih gasilcev Slovenije se je po nedavnem podpisu aneksa h kolektivni pogodbi v javnem sektorju, ki je za en plačni razred zvišal eno izmed orientacijskih delovnih mest v gasilstvu, z vlado pogajal še o zvišanju uvrstitve šestnajstih drugih delovnih mest. Z novim sporazumom naj bi te zahteve skorajda v celoti izpolnili. Ministrica za obrambo, Andreja Katič je, kot je povedala, s pogajanji zadovoljna.

Kot je pojasnil sekretar sindikata David Švarc, so svoje zahteve skoraj v celoti dosegli. Deset od omenjenih 16 delovnih mest se bo zvišalo za dva plačna razreda, dve delovni mesti za tri plačne razrede, dve delovni mesti za en razred, dve delovni mesti pa se ne bosta zvišali. Pri slednjih po Švarčevih besedah ne gre za operativni delovni mesti, zato so na to tudi pristali. Vlada bo o tem predvidoma odločala na četrtkovi seji, ko naj bi ministrico za obrambo Andrejo Katič pooblastila za podpis stavkovnega sporazuma, so pojasnili na ministrstvu za obrambo.

Spomnimo: Stavko so v sindikatu gasilcev napovedali sredi decembra, začela pa naj bi se 10. januarja ob 6. uri in se končala 12. januarja ob 7. uri. Za stavko so se odločili, ker so presodili, da vlada nima resnega namena, da se odpravijo plačne anomalije v njihovi dejavnosti.

Kako lahko gasilec stavka?

Zakon jih zavezuje, da morajo na intervencije, a tudi brez te obveze vedo, kaj je njihovo poslanstvo. “Smo in vedno bomo pomagali ljudem. Namen naše stavke ni škodovati ali kakor koli negativno vplivati na položaj državljanov, ampak jim pomagati. S stavko pa bi radi opozorili na krivico, ki se nam dogaja na strani vlade,” je ob napovedi stavke pojasnil sekretar Sindikata poklicnih gasilcev David Švarc.

Če med trajanjem stavke pride do nevarnosti požara ali druge nesreče, morajo poklicni gasilci stavko takoj prekiniti in jo lahko nadaljujejo, ko je požar pogašen oziroma so odpravljene posledice nesreče.