Gaberje: Poveljnik društva naznanil sum storitve kaznivega dejanja predsedujočega

Prostovoljno gasilsko društvo Gaberje se je pred kratkim znašlo v nelagodni situaciji, saj je v minulih dneh odstopil predsednik društva S.P., ki je med drugim tudi predsednik gasilske zveze Lendava, sklican pa je bil tudi izredni občni zbor društva na katerem se je izvolilo novo vodstvo gasilskega društva.

V prostovoljnem gasilskem društvu Gaberje naj bi se notranja nestrinjanja med vodstvom vlekla že dlje časa, neuradno menda že od leta 2012, sodu pa je izbil dno zadnji požar v Gaberju. Tri dni po požaru, je poveljnik društva R. G. sklical sestanek za vse člane društva, tema katerega je bil porazen odziv tamkajšnjih članov društva, gasilcev, ki bi načeloma morali prvi biti na požarišču, oddaljenem le streljaj od tamkajšnjega gasilskega doma. Predsednik društva se omenjenega sestanka ni udeležil, kot informacijo pa naj dodamo še, da so prvi gasilci na kraj dogodka prišli šele iz Lendave.

Ker se na omenjenem sestanku nekateri člani niso mogli zediniti okrog določenih pravil glede javljanja ob prihodu na požarišče, ali je to predsednik društva ali poveljnik, se je postavilo vprašanje, “kako je to zapisano v statutu?”

Kopijo veljavnega statuta so čez nekaj dni dvignili na lendavski upravni enoti, poveljnik društva pa je po pregledu slednjega s še nekaj prisotnimi, ugotovil številne napake. Ker so bili prepričani, da takšen statut društva zagotovo ne bi mogel čez “sito” občnega zbora, so v najkrajšem možnem času na upravni enoti dvignili še spremni dokument, torej zapisnik občnega zbora, ki je podlaga za sprejetje in oddajo novega statuta na upravno enoto, na katerem pa so bili podpisi, sicer precej drugačni od pravih podpisov oseb, pristojnih za sprejetje statuta na domnevni skupščini, ki bi se naj zgodila pred slabimi tremi leti.

Sklican sestanek zaradi nujnih zadev

V začetku februarja je na to temo poveljnik društva znova sklical sestanek članov, kjer je vse prisotne seznanil s svojimi ugotovitvami glede statuta in spremnega dokumenta. Sestanka se je udeležil tudi predsednik društva, ki je po slišanem naznanil svoj odstop in sestanek zapustil. Na omenjenem sestanku je bil formiran sklep o razpustitvi celotnega upravnega odbora društva in da se stanje začasno uredi do naslednjega leta, katero je med drugim volilno leto za društvo. Pod sklep so se podpisali vsi trije člani nadzornega odbora.

Nekaj dni kasneje je poveljnik društva na kriminalistično policijo v Murski Soboti prijavil sum storitve kaznivega dejanja poneverbe, celotna zadeva pa je sedaj v rokah pristojnih organov. Za izjavo smo zaprosili tiskovno predstavnico PU Murska Sobota, Suzano Rauš, ki nam je na kratko odgovorila le, da “zaradi varstva osebnih podatkov na tovrstno vprašanje ne moremo podati odgovora.”

Pred koncem februarja je predsednik gasilskega društva pisno podal svoj odstop podpredsedniku društva, v tistem trenutku pa so začela teči opravila za sklic izrednega občnega zbora, ki se je zgodil 5.3. Na omenjenem občnem zboru je bilo izvoljeno novo vodstvo društva, novi predsednik pa je postal Janez Bogdan, ki je omenjeno gasilsko društvo nekoč že vodil. Zadnje, okrog sedaj že bivšega predsednika društva, pa bo seveda reklo sodišče.

S. P.: “Društvu sem vedno želel le najboljše”

“To je bilo z namenom, samo da jaz odstopim. Zakoniti zastopnik je predsednik in potrebno je bilo izvoliti novega predsednika. Vse zadeve, ki mi jih očitajo, bo seveda potrebno dokazati na sodišču, kjer se bo izkazalo, da to ni res. Društvu želim dobro, zaradi tega sem tudi odstopil, ker tako delovati več ni mogoče. Kot predsednik gasilske zveze Lendava bom seveda še naprej pomagal društvu, ne glede na omenjene očitke, saj mi je to tudi dolžnost. Društvu sem predsedoval 15 let. Menim da sem ga vodil dobro, velikokrat sem tudi moral postoriti stvari, ki niso bile v moji pristojnosti. Statut društva je bil z Gasilsko zvezo usklajen in je bil sprejet tudi na občnem zboru. Večkrat smo ga na sejah tudi obravnavali, vendar to nekateri sedaj zanikajo. Vem, da na seji celotnega statuta hitro ne moreš prebrati, to razumem, a kdo ga je želel videti, ga je tudi lahko videl,” je povedal S. P. za Pomurski madžarski radio.

 • Gasilec Samo

  “…nekaterim je bilo nejasno namreč komu se morajo javiti pri odhodu na požarišče, ali je to predsednik društva ali poveljnik, so predlagali vpogled v statut, kjer je to zavedeno…” Koliko let že obstaja gasilsko društvo? Hmm naprimer 100 let?! Morda se bodo še sedaj začeli učit, če gre levi škorenj na levo ali desno nogo. Svašta.

  • robert71

   Da, nekateri mislijo, da tudi pri reševanju velja načelo ˝družabnega, kolegialnega˝ ravnanja. Postanem član, ker lahko in ne zato, ker imam namen. To je žalostna podoba gasilerije. Do vpogleda v statut ima pravico vsak, tudi seznaniti se z njim pravico in celo dolžnost.

 • Deo

  To je sramota ka se dogaja v celi GZ Lendava ne samo v Gaberju cela regija se smeje iz tega

 • Delioza

  Dol z to zvezo! Vse menjati ! Kak sploh župan to dovoli? Ali gre tu tudi za lobij, da ima negdo korist od tega, da je tako stanje? Ne samo Gaberje pol društev je takih. Kaj ste naredili z tega gasilstva pri nas? Vsi se nam smejijo.

 • robert71

  Spoštovani! Pošteno je potrebno obveščati javnost, saj je naše delo javno. In je prav tako.
  Z izjavo ˝Menim da sem ga vodil dobro, velikokrat sem tudi moral postoriti stvari, ki niso bile v moji pristojnosti˝ se dokazuje, da je vzrok mogoče tudi v ˝odvzemu˝ pristojnosti drugemu/-im in delo ˝po domače˝. Zato je lahko napisan zapisnik občnega zbora, kjer so bili sprejemani akti tudi po ˝domače˝. Izjave:˝Statut društva je bil z Gasilsko zvezo usklajen in je bil sprejet tudi na občnem zboru. Večkrat smo ga na sejah tudi obravnavali, vendar to nekateri sedaj zanikajo˝. zato ne morejo obstati, saj so določene nepravilnosti iz statuta v nebo vpijoče, za to pa se je izvedelo šele takrat, ko se je statut pridobil od UE.
  V delo organov pregona in pravosodnih organov zaupam, in bodo seveda povedali svoje, takrat, ko pač.
  Izjava:˝To je bilo z namenom, samo da jaz odstopim.˝ – ma šment, a se listine v arhivih same spreminjajo???
  Pri gasilcih je veljala poštenost, pri nekaterih je ta beseda izgubila pomen. Zlasti ker gasilska prisega govori o vestnem in požrtvovalnem delu.

 • Čarli

  Dejstvo je da župan nima urejeno požarno varnost! Da ga ni sram, da z našim denarjem podpira tako bando… Saj ne rečem da so vsi isti, trenutne glavonje itd pa so katastrofa. Šušlja se da se bo gradil gasilski dom nad miljončkom, komu pa? Nekaj članom ki vsi vemo kaki so, prostore za tako bando. 🙂 Zakaj Tonček ne upaš naredit reda ? A se bojiš za glasove? Potem je to žalostno, če samo na to gledaš, tvoji občani pa ne moremo mirno spati, ker ne vemo kdaj kdo pride ( če so taki časi inteveniranja), pa kaka bo dodatno nastala škoda. Naredi da bomo mirno spali, to naj bo prioriteta pred EPK in imaš moj glas :D. Pa upam da ta zadeva ne gre v pozabo, kak je že ogromno šlo.

 • FireF

  Zakaj je po vsem tem bil umaknjen statut gasilske zveze Lendava iz spletne strani gasilska zveza Lendava? sem hotel malo prečekirat, pa ga več ni… Ali se je kdo česa ustrašil, ali so res take nepravilnosti??

  • robert71

   statuta že dolgo ni, v kolikor mi je znano, ga ni več od takrat, ko se je zakonodaja spreminjala leto 2012 (takratnega ni objavljenega, še manj spremembe po izstopu GPO Kobilje s PGD Kobilje, ki je imelo v vodstvu GZ kar 2, člana)

 • BelaF

  Na eni strani nekatera društva nimamo za burek, na drugi strani si priskledniki talajo… Tista rdeča Astra , s katero se gospod S.P. prevaža na delo, v gorice, ga uporablja za privat zadeve je last gasilske zveze Lendava. Pa če tudi ga sam na svoj račun tanka, kaj dvomim , je to vozilo samo za gasilske namene, ne pa privat… Aj mene KUD smo stigli …

  • robert71

   ampak nobstajajo tudi članice zveze, to so društva, njihovi predsedniki bi se ja morali vprašati, akj je narobe ali ni. ali so vsi tako zadovoljni? Ali se bojijo, ja koga pač??. A še lahko gre na slabše??

 • feri

  Če je tako v društvu, kako je še pa pol na zvezi? ve se kdo je v nadzornem odboru, pa nihče nič. Torej nihče ne opravlja svojega dela, ljudje na položajih so brez veze, saj diktira pa kroji to organizacijo nekaj posameznikov z lastnimi interesi. Če je tako, vse zamenjat pa red naredit!

 • robert71

  izjava:˝Menim da sem ga vodil dobro, velikokrat sem tudi moral postoriti stvari, ki niso bile v moji pristojnosti˝je popolnoma iz trte zvita, ve se da eno društvo v GZ Lendava v letu 2015 ni opravilo ˝občnega zbora˝ in to je prav PGD Gaberje.Le kako se lahko kaj takega trdi, no tako izjavo poimenujte ……., ali kakor hočete.

 • gasileccc

  Glede na napisano in očitano.. brez nekih dejstev seveda. Predvsem obtoževanje na podlagi “predvidevanj” posameznikov bi želel vedeti, kaj pa je predmet oškodovanja v konkretnem primeru? Kakšna bi naj bila povzročena škoda z očitanim dejanjem? Prosim za konstruktiven odgovor. Brez bahanja in pametovanja.
  Ne pozabiti dejstva, da je za operativo gasilske enote odgovoren poveljnik in ne predsednik. V tem primeru poveljnik PGD.