Gaberje: Na območje Nature 2000 odložil zajeten kup odpadkov

V Gaberju, na območju Nature 2000, ki označuje evropsko omrežje posebnih varstvenih območij, razglašenih v državah članicah Evropske unije z osnovnim ciljem ohraniti biotsko raznovrstnost, je vnovič nasmeteno. Na žalost dogodek ni prvi, pa najbrž tudi zadnji ne.
Zelo težko si je predstavljati kaj se dogaja v glavi človeka, ki v naravo odvrže predmete, ki tja ne spadajo niti slučajno. Prav to se najbrž sprašujejo tudi ljudje, ki prosti čas radi preživijo v naravi, natančneje na območju Nature 2000 v Gaberju. En izmed občanov je namreč (znova) opazil smeti na tem naravovarstvenem območju, kar pa žal ni bilo prvič. Čeprav pogosto slišimo kako je potrebno varovati okolje in naravo sploh, pa kot kaže v naši družbi obstajajo ljudje, ki se na naravo in trud za čisto okolje požvižgajo.

“Darovalcu se iskreno zahvaljujemo,” je občan zapisal na priljubljenem spletnem socialnem omrežju Facebook, kar vsekakor označuje nejevoljo, pa tudi razočaranje in jezo. Problem divjega odlaganja odpadkov na tem območju je sicer prisoten že precej časa. Pred dvema letoma so tukaj obravnavali odlaganje velike količine gradbenega odpada, a po informacijah občanov naj bi se tam takšne in podobne stvari dogajale konstantno. Primere je tudi že obravnavala policija. Na žalost pristojne službe tega ne morejo preprečiti, kar je seveda jasno, saj je to praktično nemogoče. In čeprav imamo v naši občini ustrezno in dobro urejen odvoz takšnih in drugačnih odpadkov, nekaterim ljudem to očitno ni dovolj.

Kaj lahko storimo?

Najboljše je takšno odlaganje odpadkov prijaviti pristojnim inšpekcijskim službam ali o tem obvestiti javno podjetje, pooblaščeno za ravnanje z odpadki. Obvestite lahko tudi občinsko redarstvo ali občinsko inšpekcijsko službo. Zagrožene kazni za takšno početje, če je storilec seveda izsleden, niso majhne, znašajo okrog tisoč evrov, osebo pa lahko doleti tudi kazenski pregon. Ogledalo naše družbe si sicer lahko ogledate tudi v spodnjih fotografijah: