FURS podjetnike opozarja na lažna sporočila

Finančna uprava RS (FURS) je bila s strani zavezancev ponovno (kot že januarja letos) obveščena, da so ti iz elektronskega naslova FURS dobili opomine zaradi neplačanih obveznosti. Vse zavezance opozarjamo, da gre za lažna sporočila, ki so poslana iz lažnega elektronskega naslova in da je v sporočilu virus. Zavezance prosimo, naj sporočila zavržejo in jih zaradi lastne varnosti ne odpirajo.

Elektronska sporočila, ki jih dobivajo zavezanci, izgledajo, kot bi jih poslala Finančna uprava RS iz elektronskega naslova gfu.fu@gov.si, vendar temu ni tako. Gre za ponarejen naslov pošiljatelja (t.i »email spoofing«). “Zaenkrat smo na FURS ugotovili, da so bila sporočila poslana iz tujine in da vsebujejo tudi datoteko s končnico .xls, ki vsebuje virus (trojanski konj). Prav tako v sporočilu navedena finančna kontrolorka ne obstaja, nikoli ni bila niti ni zaposlena na Finančni upravi RS. Sporna sporočila so zavezanci začeli prejemati včeraj, 19. 4. 2017.”

FURS zavezance opozarja, naj omenjene elektronske pošte ne odpirajo zaradi lastne elektronske varnosti in svetujejo, da si posodobijo protivirusno zaščito. “Zavezance obveščamo tudi, da Finančna uprava RS dolžnike nikoli ne opominja po elektronski pošti, temveč le preko sistema eDavki oziroma pisno po navadni pošti. Sicer lahko vsak zavezanec svoje morebitne odprte obveznosti do FURS preveri prek sistema eDavki (storitev eKartica) ali na pristojnem finančnem uradu.”