Franc Mlinarič iz Lipovcev je kri daroval že 125-krat

V Krajevni organizaciji Rdečega križa Lipovci in Območnem združenju Rdečega križa Murska Sobota ter na Univerzitetnem kliničnem centru Maribor – v Splošni bolnišnici Murska Sobota v murskosoboškem centru za transfuzijsko medicino, so ponosni na prostovoljnega krvodajalca Franca Mlinariča doma iz Lipovcev, ki je prostovoljni krvodajalec že 40 let.
Franc Mlinarič iz Lipovcev uvodoma pove, da tudi majhna dejanja nekaj pomenijo in štejejo, a le, če so narejena z ljubeznijo in odprtim srcem. Marsikomu so takšna dejanja nevidna in skrita očem in tako velikokrat dobra dejanja gredo mimo vseh nas in žal ne pritegnejo posebne večje pozornosti. Med takšna dejanja po mnenju Franca sodi tudi prostovoljno krvodajalstvo. Franc Mlinarič nam je v razgovoru povedal, da se je že pred dobrimi 40. leti odločil, da bo postal krvodajalec, po tej humani poti pa hodi in vztraja še danes.

Tako je pred kratkim že 125-krat daroval kri v Splošni bolnišnici Murska Sobota v oddelku za transfuzijsko medicino, ki deluje v sklopu Univerzitetnega kliničnega centra Maribor – Centra za transfuzijsko medicino. Franc je otroštvo preživel v kmečki družini, kjer je rad pomagal pri kmečkih opravilih, tudi sokrajanom. Takrat se je med drugim odločil tudi, da bo pomagal ljudem po svojih najboljših močeh, torej, da bo postal krvodajalec. V tej humanitarni organizaciji je spoznal mnogo krvodajalcev in zdravstvenega osebja, ki se trudi, razdaja in pomaga bolnikom, ki potrebujejo zdravljenje in življenjsko tekočino – kri.

Franc je najprej končal gradbeno šolo in se izučil za poklic stavbni kletar – izolater. Po končani šoli je odšel služit vojsko v Bosno in Hercegovino, v vojašnico v Sarajevo. Ko se je vrnil iz vojske se je odločil, da bo postal miličnik – policist. Šolo za miličnike je končal v Ljubljani, takrat pa je v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana prvič daroval kri. To je bilo leta 1982. V Ljubljani je svojo kri daroval dvakrat. Pot ga je zanesla na policijsko postajo Gornja Radgona – policijska enota Radenci, po nekaj letih službovanja v Radencih pa ga je pot zanesla na Policijsko postajo Murska Sobota, kjer je do upokojitve služboval kot policist kriminalist. Ves čas službovanja se je udeleževal odvzemov krvi v splošni bolnišnici Murska Sobota, sam pa je za darovanje krvi večkrat spodbujal tudi svoje sodelavce.

Po njegovih stopinjah tako že vrsto let kot krvodajalci hodijo vaščani Lipovcev in njegovi domači, znanci, sorodniki ter prijatelji, ki so ob tovrstni dobrodelnosti spoznali dobro plat – pomagati sočloveku. Čeprav je že nekaj let v pokoju se krvodajalskih akcij redno udeležuje in na njegovo počutje to ne vpliva. Sedaj, ko je že 125 krat iztegnil roko, je ob tej priložnosti prejel biserno plaketo – prof. primarij dr. Edvarda Glasarja. Za 125. odvzem krvi so krvodajalcu čestitali vsi zaposleni v UKC Maribor, oddelek za transfuzijsko medicino Murska Sobota, dr. med. Danijela Uležić Paučič in medicinska sestra Jožefa Grah. Pri dolgoletnem krvodajalstvu ga spodbuja njegova družina, predvsem pa žena Silva, ki je članica medobčinskega društva slepih in slabovidnih Murska Sobota. Franc tudi tam zelo rad pomaga. Poleg krvodajalstva pa ima Franc še en hobi, vinogradništvo.

Kot pravijo v Krajevni organizaciji Rdečega križa Lipovci so na krvodajalca Franca Mlinariča nadvse ponosni in so hvaležni za njegovo poslanstvo, ko daje samega sebe drugim, pri zagotavljanju v preskrbi krvi za slovensko krvodajalstvo in za ohranjanje življenja. V Sloveniji dnevno potrebujemo namreč od 300 do 350 krvodajalcev.