Fracking: Predlog novele zakona o rudarstvu vložen vnovič

Kljub temu, da je prvemu predlogu novele zakona Levice o prepovedi frackinga rdečo luč prižgal že pristojni odbor, saj je koalicija sledila stališču vlade, da bo to problematiko vključila v novelo tega zakona, ki jo sama pripravlja, je tako Levica ob podpori preostalih opozicijskih strank ponovno vložila predlog novele zakona o rudarstvu.
Parlamentarno pot je včeraj s seznanitvijo poslancev končal predlog novele zakona o rudarstvu, s katerim je želela Levica prepovedati pridobivanje zemeljskega plina z metodo hidravličnega lomljenja, t. i. frackinga, v Sloveniji. Predlogu je rdečo luč prižgal že pristojni odbor, saj je koalicija sledila stališču vlade, da bo to problematiko vključila v novelo tega zakona, ki jo sama pripravlja. Levica je sicer skupaj z LMŠ-jem, SD-jem in SAB-om v parlamentarni postopek vložila nov predlog novele zakona o rudarstvu.

“V Levici smo odločni: fracking v Slovenij je potrebno prepovedati. Gre za tehnologijo, ki se je v številnih državah že izkazala za pogubno za okolje in zdravje ljudi: onesnaževanje podtalnice in pitne vode s strupenimi snovmi, degradacija okolja in potresni sunki,” so zapisali in dodali, da so “s tem vladne stranke dale jasen signal britanski korporaciji Ascent Resources, ki načrtuje pridobivanje plina s frackingom v Prekmurju, da lahko pričakujejo potrebna dovoljenja za svoj trenutno zamrznjeni projekt. Ascent Resources pritiska tudi s tožbo proti Republiki Sloveniji zaradi izgube dobičkov, kar ji omogočajo neoliberalni prostotrgovinski sporazumi, ki jih je sopodpisala Slovenija (oziroma v njenem imenu Evropska unija) v preteklih letih.”

V Sloveniji sicer odmeva predvsem namera britanske družbe Ascent Resources, ki želi s slovenskim partnerjem v Petišovcih pridobivati plin s stimulacijo vrtin. Agencija RS za okolje je lani odločila, da je pred izdajo dovoljenj za črpanje plina treba izvesti presojo vplivov na okolje. Ko je upravno sodišče pritrdilo agenciji, je britanska družba napovedala tožbo proti državi.