FOTO: Žrtvam holokavsta se je poklonil tudi župan

Ob mednarodnem dnevu spomina se je župan mag. Anton Balažek žrtvam nacističnega preganjanja poklonil na judovskem pokopališču v Dolgi vasi. Ob tem je poudaril, da so takšni dogodki pomembni predvsem zaradi opomina, da bi v prihodnje pravočasno zaznali nevarnosti, ki lahko pripeljejo do takšnih tragedij in da bomo v prihodnje pozornost usmerili predvsem na zapuščino lendavskih judov in njihov prispevek temu okolju.

 • gazzzprom

  Eni so pa morali priti dvakrat.

  • norveg

   Eni pa nobenkrat, ker se organizatorjem to ni zdel dovolj pomemben dogodek za povabiti poslance, ravnatelje, direktorje, občinske svetnike ali najvišje predstavnike narodnosti ? Pomemben pietetni dogodek, ki se mu poklonijo vsi najvišji nosilci oblasti na svetu. Tudi to je slika stanja v Lendavi.

 • Bojan

  Zakaj sta bili dve spominski prireditvi in ne ena skupna? Lendavski župan je malo razstresen in slabo informiran.

  Glede Judov v Lendavi, Murski Soboti, Budimpešti in nasploh na Ogrskem pa je veljalo, da so večinoma bili Madžari judovske veroizpovedi. Večina njih se je ob popisih prebivalstva opredeljevala za Madžare po narodnostni pipadnosti, tudi po letu 1920 v stari Jugoslaviji, zato so jih preganjali in označevali za špijone Madžarske, več kot 50% se jih je takrat odselilo iz Prekmurja in SHS. Njihova dediščina je dediščina madžarske kulture. Prekmurski Judje so bili neologi, enako kot večina njih na Ogrskem, kar je prav tako samosvoja dediščina madžarske kulture.

  • komentator

   Žal “naš” Župan ne pozna načina sodelovanja in da bi bil predtavnik vseh Občanov. Če bi temu tako bilo, ne bi bile dve spominski prireditvi, ampak kot pišeš ena sama, na katero pa bi bili pozvani vsi. Ne pa da se dela nekaj v tajnosti in nekateri ljudje morajo hoditi po uradni dolžnosti dvakrat na isto prireditev. Žal, dokler bo ta Župan, bo temu tako in se ne bo spremenilo…to pa da govori “prihodnje pozornost usmerili predvsem na zapuščino lendavskih judov in njihov prispevek temu okolju” se strinjam, samo da ima on računico glede tega zaradi EPK in ne toliko zaradi njih samih. To mu je sedaj adut v rokavu…

   • oblak

    Pozornost do zapuščine lendavskih judov so v Lendavi izkazovali tudi v preteklih 30-40 letih. Tudi teh ljudi se ni povabilo na uradni dogodek.