FOTO: Že 98. postavili mlaj v Gančanih

Letošnje leto v teh dneh v Gančanih ni bilo nič drugače kot vsa minula. Osemindevetdesetič so v Gančanih postavili mlaj, letos mladi, rojeni leta 1999, ki so dopolnili osemnajst let. S tem mladina v Gančanih nadaljuje tradicijo svojih dedov.

Vrh majoša lejtniki, kot pravijo dekletom in fantom, ki letos dopolnijo 18 let, ob pomoči drugih fantov iz vasi nosijo po vasi in se ustavijo na dvoriščih svojih domov, kjer jih pogostijo. Dekleta, ki letos dopolnijo osemnajst let pa poskrbijo, da sodelujoči v povorki niso žejni. Ustavijo se tudi pri vaški kapeli. Seveda tudi muzikanti v povorki ne manjkajo. Letos je v vasi 14 lejtnikov, od tega 9 deklet in 5 fantov. Organizacijo prireditve začnejo v krajevni skupnosti načrtovati že v začetku januarja, zadnje tedne pred prireditvijo pa je treba precej postoriti, med drugim tudi okrasiti vrh majoša, za kar so zadolženi prav lejtniki.

Majoš je tudi letos visok okrog trideset metrov, postavili pa so ga na tradicionalen način, tako, da bo pri pri tem sodelovalo okrog petdeset krajanov. Tradicionalno postavljanje se je minulo nedeljo pričelo ob 17:30 uri in je trajalo malo manj kot dve uri, po njem pa se je nadaljevalo druženje in zabava.

FOTO: Boštjan Rous