FOTO: Zanimivost: Na Glavni ulici zaživel ulični muzej

Mnogi sprehajalci po središču mesta Lendave se sprašujejo kaj za vraga pomenijo kolovrati  in izdelki iz različnega blaga v izložbenih oknih ponudnikov blaga in storitev?
Ponavadi še ponudniki sami ne vedo povedati zadovoljivega odgovora. Iz plakatov društva zbirateljev Pomurja “Lindva” je razvidno, da gre za postavitev ulice kot muzeja kjer je osnovna tema oziroma rdeča nit razstave “kolovrat” kot temeljnega orodja za proizvodnjo niti, sukancev, motvozov, drete … skratka materiala, ki se je uporabljal tako za izdelavo oblačil kot tudi vseh drugih uporabnih predmetov brez katerih si družina še pred stotimi leti ni mogla predstavljati normalnega življenja.

Prav tako gre za enega začetnih ukrepov opredmetenja vizije “Lendava – kulturno in umetniško središče Pomurja”, ki vključuje večjo množico sodelujočih. Tako lastnike in najemnike lokalov na Glavni ulici, kot tudi zbiralce, oblikovalce, fotografe in predvsem turiste od katerih zahteva mobilnost po celotni Glavni ulici v kolikor si želijo ogledati celotno razstavo. Seveda se ob tem seznanijo še tudi z celotno ponudbo mesta, pa tudi tisti lokali, ki že leta samevajo so dobili lepšo podobo. 26 izložbenih prostorov je tako dobilo obogaten in enoten videz.

Ta način predstavitve in ponudbe, ki mu zaenkrat še ni primera v srednji Evropi, je lahko popotnica tudi v prihodnje za predstavitve in razstave tako likovnih, fotografskih, designerskih, kiparskih kot tudi obrtniških in industrijskih izdelkov. Služi pa tudi kot eden od manjših ukrepov plastenja ponudbe pri revitalizaciji mestnega središča.

Foto: Biserka Sijarič

  • joze.sukiv

    Se komu bolj dopade KITAJSKI KIČ, kod zgodovina slovenskih nezatajenih in zatajenih prednikov, Dnk R1A.

  • Olga Paušič

    Muzejska ulica, ki je nastala na pobudo Društva zbirateljev Lendava in (predvidevam) v sodelovanju z Galerijo-Muzejem Lendava je odlična zamisel! Podoba osrednjega dela mesta je dobila privlačno, urejenejšo podobo. Mislim, da bi morali razmišljati o vse več podobnih akcijah/projektih, da zadržimo turiste tudi v centru kraja, saj jih večina le zdrvi do stolpa, kjer je ponudba res borna, in se nato odpelje kam drugam – iz Lendave. Prazne lokale bi bilo nujno oživiti s kakšno dejavnostjo, če ne vsakodnevno, pa vsaj ob vikendih in praznikih. Ljudje imajo zamisli, a vsak najem (naj bo prostor ali stojnica/hišica pri stolpu) ima tako mastno najemnino, da se zainteresirani hitro ohladi. V začetni fazi delovanja bi bilo treba pobudnikom omogočiti brezplačno koriščenje prostorov/stojnic/hišk, pa bi bila ponudba desetktat pestrejša! Bližajo se božično-novoletni prazniki, pristojni, razmišljajte o ponudbi in o ugodnostih za zainteresirane ponudnike!
    Tudi mestni park bi bilo nujno v času decembrskih svečanosti oživiti s pravljičnimi postavitvami za otroke, prireditvami na snegu/na prostem. Samo girlande lučk niti približno niso dovolj za prijetno vzdušje!