FOTO: Zaključila se je že 21. mednarodna likovna kolonija mladih umetnikov LindArt

V Muzeju meščanstva se je v petek, 15. 7. 2016, s skupinsko razstavo zaključila že 21. mednarodna likovna kolonija mladih umetnikov LindArt, ki jo organizira Galerija – Muzej Lendava.  Razstava del, ki so jih umetniki na podlagi žreba v desetih dneh ustvarili v parih, bo na ogled do 20. 8. 2016.

Gre za kolonijo, ki je zaradi pristopa in okolja, v katerem ustvarjajo umetniki iz različnih držav in kultur, ena najzanimivejših te vrste, namenjena pa je mladim akademsko izobraženim umetnikom do 35 let. Letos so v parih ustvarjali Dora Bakek iz Hrvaške in Maruša Štibelj iz Slovenije, Ambrus Gerő iz Madžarske in Jelena Jovančov iz Črne gore ter Branka Lalić in Dalibor Milojković iz Srbije. Obiskovalce razstave, ki so glasovali o najboljšem tandemu, sta najbolj prepričala Branka Lalić in Dalibor Milojković iz Srbije, ki bosta za nagrado prihodnje leto dobila samostojno razstavo na lendavskem gradu.

Razstavo je slavnostno otvoril župan Lendave mag. Anton Balažek, strokovni pogled in besedilo za katalog pa je prispevala umetnostna zgodovinarka Doroteja Kotnik. Anton Balažek je med drugim povedal, da so takšni projekti izjemno pomembni za obmejno in multikulturno Lendavo, ki bo v prihodnosti tudi v luči priprav na kandidaturo za Evropsko prestolnico kulture še več pozornosti namenjala medkulturnemu dialogu.

Umetniki so vsebino za svoje stvaritve tudi letos črpali iz pokrajinskih značilnosti Lendave, pri čemer so jih po besedah akademskega slikarja Dubravka Baumgartnerja, umetniškega vodje kolonije in kustosa zavoda Galerija-Muzej Lendava, najbolj navdihovali gorice in razgled s stolpa Vinarium, ki sega v štiri države hkrati.

LindArt je poseben prav po ustvarjanju v parih. Likovni umetniki namreč običajno ustvarjajo samostojno v svojih ateljejih in niso vajeni timskega dela, na koloniji LindArt pa se preizkusijo v delu v tandemu, ki terja od njih obilo inovativnega razmišljanja in ustvarjalnosti. Vsak udeleženec, ki je pripravljen sprejeti tak pogumni izziv, je na koncu nagrajen z bogato izkušnjo. Izkušnjo, ki morda v nekaterih primerih pomeni premik v lastnem umetniškem ustvarjanju, novo prijateljstvo (en umetniški par, ki se je na LindArtu spoznal, se je kasneje tudi poročil), nekateri pari pa so celo tako navdušeni in kompatibilni, da tudi kasneje sodelujejo in skupaj razstavljajo.

“Ne glede na vse pomisleke, morata izžrebana umetnika ustvarjati skupaj in kljub nekaterim zapletom, se nam v 10 letih, odkar ima kolonija program tandemskega ustvarjanja, še ni zgodilo, da ta koncept v kakšnem primeru ne bi uspel. Je pa res, da se morata oba potruditi, izstopiti iz območja udobja, komunicirati in preseči razlike. Mnoga prijateljstva, ki so se stkala na LindArtu, so se ohranila vse do danes, tu in tam se z umetniki še vedno srečujemo in se radi spominjamo dogodkov s kolonije. Kot gostitelji želimo udeležencem približati tudi našo kulturno zapuščino in gastronomijo. Zato v teh intenzivnih desetih dneh organiziramo razna predavanja, izlete do bližnjih krajev, kjer stojijo razne znamenitosti, ter druženja z lokalnimi umetniki in simpatizerji likovne umetnosti,” je povedal Dubravko Baumgartner.

Doslej se je kolonije udeležilo nekaj več kot 120 mladih ustvarjalcev iz različnih koncev sveta: Slovenije, Madžarske, Hrvaške, Slovaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Italije, Romunije, Avstrije, Francije, Izraela, Poljske, Čila, Španije, Nemčije, Irske, Kanade, Brazilije, Latvije, ZDA, Japonske, Singapurja, Moldavije, Tajske, Argentine, Velike Britanije in tako dalje.

[pe2-gallery album=”http://picasaweb.google.com/data/feed/base/user/113431614612884969612/albumid/6308430343190228209?alt=rss&hl=en_US&kind=photo” ]