FOTO: Žagar do brezmadežne zmage v Petišovcih

V Petišovcih pri Lendavi smo v soboto bili priča drugi dirki letošnjega skupnega članskega državnega prvenstva Slovenije in Hrvaške v speedwayu. Po zmagi na uvodni dirki je Matej Žagar le to po pričakovanjih ponovil tudi v Lendavi, kjer je pred leti nastopil sploh prvič v karieri.

V soboto se je v športnem parku Petišovci pri Lendavi odvila druga nadvse zanimiva dirka skupnega odprtega državnega prvenstva Slovenije in Hrvaške. Dirko je po pričakovanjih dobil Matej Žagar, pred hrvaškim tekmovalcem Jurico Pavlicem in Madžarom Josefom Tabako. Finale si je še priboril Avstrijec Fritz Wallner, ki pa so mu zmagovalne stopničke tokrat ušle. Med mladinci je slavil Nick Škorja pred Žigo in Jako Kovačičem. Slednji si je le po mesec in pol trajajoči pavzi zaradi poškodbe (zlom in operacija desnega zapestja) zadnjo stopničko na zmagovalnem odru spektakularno priboril v dodatni vožnji v kateri je premagal Luka Omerzela.

Dirka se je sicer začela v pričakovanju ponovnega popolnega napada mladega Laščana Nicka Škorje in prva dirka v letošnji sezoni Aleksandra Čonde. Škorja se je tokrat moral zadovoljiti le z zmago v mladinski konkurenci kjer je zmagal kljub začetnim tehničnim težavam (v prvih dveh vožnjah mu je namreč drsela sklopka), premagal pa ga je tudi dvakratni mladinski državni prvak Žiga Kovačič. Na koncu se mu za finale, kljub enajstim osvojenim točkam  ni izšlo, saj je je ob enakem številu točk s Tabako imel slednji eno zmago več. Navijači Čonde pa so lahko videli prvič letos na dirki tudi Čondo, ki je kljub le trem treningom bil dokaj konkurenčen in zbral lepih devet točk in sedmo mesto. Kot je dejal po dirki je to za enkrat največ kar ob službenih obveznostih in posledično pomanjkanju časa za kvalitetne treninge realnost. Sicer sam niti ni bil pretirano zadovoljen in ob tem dejal, da je to pač trenutno realno stanje.

Od posavskih voznikov je prijetno presenetil Ivačič, ki je po padcu in še vedno vidnih odrgninah in podpludbah, ki jih je staknil na Zlatem znaku dosegel zanj odličnih deset točk in zasedel šesto mesto. Sedmi kot smo dejali je bil Čonda. Z enakim številom točk je dirko zaključil tudi Štojs a mesto za Čondo saj ga je le ta premagal v medsebojnem dvoboju. Sedem točk je zbral Žiga Kovačič, ki je dirko začel slabo z ničlo in nadaljeval naravnost odlično v svoji drugi in tretji vožnji je namreč zmagal, v zadnji dveh pa zopet iztržil samo točko. Kot je dejal je viden napredek, a bo moral še nekaj časa delati predvsem na psihični pripravi, da bo te krize enkrat konec. Je pa spodbudno tudi dejstvo, da je sedaj počasi že ve zakaj do nihanj prihaja in sedaj bo to potrebno samo še odpraviti. Lepo pa je presenetil njegov mlajši Brat jaka, ki je le mesec in pol po kar težki poškodbi, ki jo je staknil na treningu v Ljubljani ko se mu je pri največji hitrosti razpadel motor utrpel kar kompliciran zlom levega zapestja in potrebna je bila tudi operacija. Vseh šest vožnje, ki jih je odpeljal včeraj je deloval na motorju stabilno in iz vožnje v vožnjo je vozil bolj borbeno. Na koncu je ob enakem številu točk kot Omerzel v dodatni vožnji za tretje mesto med mladinci premagal Omerzela že drugič in se tako veselil svojega drugega pokala v letošnji sezoni med mladinci.

Kar se tiče organizacije same dirke je bila le ta na dobrem nivoju s solidno pripravljeno stezo. Bode le v oči dejstvo, da razen Čonde, ki tako ali drugače od Lendavskega kluba nima nobenih koristi in letos dirka s sposojenimi motorji ta klub nima drugih voznikov in tudi očitno ne načrtuje vzgoje mladih voznikov. Žal se to najbolj pozna pri obiskanosti samih dirk v Lendavi, saj je med nekaj sto gledalci, ki so si ogledali tokratno dirko bilo opaziti največ Posavcev in seveda hrvaških navijačev.

Rezultati:

1. Matej Žagar (AMTK Ljubljana) 18 točk
2. Jurica Pavlic (SK Unia Goričan) 16
3. Jozsef Tabaka (Mad) 12
4. Fritz Wallner (Avs) 12
5. Nick Škorja (AMTK Ljubljana) 11
6. Matic Ivačič (AMD Krško) 10
7. Aleksander Čonda (ST Lendava) 9
8. Denis Štojs (AMD Krško) 9
9. Žiga Kovačič (KST Brežice) 7
10. Norbert Magosi (Mad) 7
11. Roland Kovacs (Mad) 5
12. Luka Omerzel (AMTK Ljubljana) 3
13. Jan Mihalik (Slk) 3
14. Jaka Kovačič (KST Brežice) 3
15. Dennisz Fazekas (Mad) 1
16. Mattia Lenarduzzi (Ita) 0
17. Jannik Klein (Avs) 0.

[pe2-gallery album=”http://picasaweb.google.com/data/feed/base/user/113431614612884969612/albumid/6298006117221148625?alt=rss&hl=en_US&kind=photo” ]

Tekst: Mitja Punagrčič/Mediamark