VIDEO, FOTO: Z današnjim podpisom pogodbe se bo začela gradnja nogometne akademije; Razkrivamo prve slike bodoče akademije

Župan Občine Lendava, mag. Anton Balažek in predsednik Nogometnega društva Lendava 1903 Gábor Végh sta danes, okrog pol dvanajste ure podpisala pogodbi, ki nakazujeta, da se bo gradnja nogometne akademije kmalu začela. Prva faza (papirji, projekti) naj bi bila dokončana že letos, začetek gradnje pa bo sledil v začetku leta 2019.
Cilj nogometne akademije, ki jo bo gradil predvsem madžarski denar, je zagotoviti infrastrukturne pogoje za razvoj mladih nogometašev in tudi športnikov na sploh. S tem bodo rešene težave z infrastrukturo nogometne šole Nafte 1903, cilj pa je tudi pridobiti mlade iz drugih regij, ki bi se tako priključili lendavski nogometni šoli. Mlade selekcije treninge trenutno opravljajo po igriščih nogometnih klubov po okoliških vaseh, kar pa terja mnogo prilagajanj, organizacije treningov, prevoza opreme, …

Nogometna akademija bo svojo infrastrukturo imela na dveh lokacijah in sicer v neposredni bližini Dvojezične srednje šole Lendava (dve nogometni igrišči z umetno travo), ki bodo namenjena vadbi in tekmam selekcij do 13 let ter na lokaciji, kjer bo zgrajena nogometna akademije (pred naseljem Trimlini, za Termami Lendava). Tukaj bodo, poleg vseh pripadajočih prostorov (uprave in internata) zgrajena tudi tri nogometna igrišča običajnih dimenzij. Dve igrišči bosta z naravno travo, eno pa z umetno travo. Vsa igrišča bodo ograjena ter razsvetljena. Eno igrišče bo imelo tudi tribuno, vsa igrišča pa bodo tudi ogrevana.

V centralni stavbi se bodo torej nahajali garderobni prostori, pisarne, jedilnica in prostori za bivanje dijakov. Skupna izmera površine terena, kjer bo nogometna akademije zgrajena je slabih pet hektarjev. Infrastruktura ob Dvojezični srednji šoli bi svojemu namenu lahko bila predana okvirno konec avgusta. Občina bo zemljišče Nogometnemu društvu Nafta 1903 predala v brezplačno dvajsetletno uporabo, po tem pa vsa infrastruktura preide v last Občine. Današnjemu podpisu pogodbe sta prisostvovala tudi predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović in predsednik Medobčinske nogometne zveze Lendava Slavko Režonja.

O akademiji tudi na minulem občinskem svetu

Ivan Koncut je dejal, da občina s tem nogometu, ki pri nas ne navdušuje zadostnega števila mladih in morajo zato v akademijo vključevati tudi mlade nogometaše iz Madžarske, namenja najboljšo parcelo, za katero bi se morda našli vlagatelji, ki bi razvijali turizem. Opozoril je tudi, da bo lendavska občina s tem imela 17 nogometnih igrišč, česar nima niti München.

Stanko Gjerkeš je dejal, da bo mesto Lendava imela sedem igrišč na štirih lokacijah, zato ima pomisleke glede ustreznosti lokacije, za katero se podeljuje stavbna pravica. Izpostavil pa je tudi vprašanje stroškov vzdrževanja vseh teh lokacij in ali jih bo društvo zmoglo.

Mihael Kasaš, ki je svoje mnenje  predstavil tudi kot pripadnik madžarske manjšine, pa je dejal, da koruza, ki je do zdaj rasla na tej parceli prinaša zaslužek, načrtovani objekti pa ga bodo odnašali. Po njegovem mnenju bi bilo treba Orbanu reči, da imamo dovolj stadionov. Torej, da če že, naj pridejo vlagatelji, ki bi bili pripravljeni vlagati v druge zadeve.

Đanino Kutnjak svojega glasu na četrtkovi seji občinskega sveta ni pojasnil.