FOTO: XIII. mednarodno srečanje zbirateljev Hrvaške, Madžarske in Slovenije

V preddverju Gledališke in koncertne dvorane v Lendavi se je včerajšnji dopoldan odvijalo XIII. mednarodno srečanje zbirateljev Hrvaške, Madžarske in Slovenije. Omenjeno mednarodno srečanje je potekalo v okviru društva zbirateljev Pomurja »Lindva.«
V okviru srečanja sta bila predstavljena avtohtona uporabna suvenirja, ki temeljita na kulturni dediščini Lendave z okolico. Ideje in zamisli so prispevali člani društva v okvirju internega razpisa. Izdelavo dveh izbranih produktov so zaupali zainteresiranim članom društva, tako, da je do poizkusne proizvodnje in prodaje v trgovini na stolpu Vinarium prišlo že v začetku meseca oktobra. Ker sta produkta, brez vsakršne reklame, opravičila naložbo in našla pot do kupcev, e v mesecu novembru prišlo do ponovnega naročila, tako, da se v društvu sedaj nahajajo pred dilemo, kako nadaljevati s proizvodnjo, glede na to, da društvo ni registrirano za opravljanje pridobitne dejavnosti.

Tako so v okviru srečanja predstavili:

  1. Ročno, na statve tkano laneno brisačo, kot del kulturne in naravne dediščine. Danes jo le redko kdo še uporablja za vsakdanje potrebe, tiste, ki so ostale od naših dedkov in babic pa v glavnem krasijo razstavne vitrine, čeprav je njihova uporaba lahko v današnjih časih še kako aktualna.
  2. Obesek s korenino vinorodne trte ujeto v naravno smolo na usnjeni vrvici. Predstavlja neke vrste opomin in hkrati spomin na vse bolj boleči trend izsekavanja trt in opuščanja vinogradništva. Pogled na Lendavske gorice ponuja okrnjeno podobo na že več kot 1/3 izsekanih površin na katerih se bohoti bolj ali manj pokošena trava.