FOTO: Vodnjak očistili znova po letu 2000, v njem pa televizor, sef, pribor, …

Minulo soboto, na prvi Dan evropske dediščine, z letošnjim sloganom: Spoznaj? Varuj! Ohrani., so člani Društva za raziskovanje jam iz Ljubljane opravili prostovoljno čistilno akcijo v vodnjaku pred gradom Grad na Goričkem. Po vrveh so se spustili 13,7 metrov globoko v vodnjak, ki ima premer 3,25 metra in je vklesan v skalo vulkanskega tufa. Iz slednjega so potegnili marsikaj, kar tja ne sodi …
Na plano so potegnili odpadke, ki so bili odvrženi v tem tisočletju, kamne, ki so odpadli z oboda zidu na vrhu, les, listje in več živih bitij, dvoživk in hroščev. Med “najdbami” so bile tudi otroške plenice, plastenke, pločevinke, sef, posoda, čevlji, obleka, polivinil. Najbolj zanimiva najdba je bil televizor s kasetofonom znamke Hitachi in pribor, ki so ga poimenovali kar grajska srebrnina. Sledil je organski opad, veje in listje, ko se je pojavila tudi voda.

“Izkopavanje je bilo 16:00 končano. Na žalost do pomembnejših zgodovinskih odkritij nismo prišli in tudi do dna vodnjaka ne. Tako ta ostaja še naprej zavit v skrivnost, ki jo bo morda kdaj odkrita v celoti. Do takrat so v spomin fotografije pridnih “raziskovalcev” jam. V Javnem zavodu smo jim zelo hvaležni za opravljeno delo,” je zapisala Stanka Dešnik, direktorica Javnega zavoda Krajinski park Goričko.