FOTO: Pri vinogradništvu Smej iz Lendavskih Goric obrali zadnje vinske trte

Minulo soboto so pri vinogradništvu Smej iz Lendavskih Goric obrali zadnje trte. Jagodni izbor, trsov je bilo okrog 200, so obrali v dopoldanskem času, prisotni pa so bili tako prijatelji kakor tudi ostali družinski člani.
Borut Smej nas je na trgatev tokrat povabil decembra. Tisto klasično trgatev so pri njihovem vinogradništvu seveda že obrali, okrog 200 trsov pa so pustili za jagodni izbor. Jagodni izbor je pri vinarstvu izraz za vrhunsko vino, pridobljeno iz skrbno odbranih, povsem zrelih jagod ali že prezrelih jagod s plemenito plesnijo oz. gnilobo, ki jih ločeno predelajo v mošt in nato v vino. Zaradi visoke količine naravnega sadnega sladkorja, le-ta ne omogoča popolnega prevretja, zaradi česar so ta vina polna neprevretega sladkorja in imajo visoko alkoholno stopnjo.

V mrzlem dopoldnevu, le tu in tam je na grič posijal kakšen sončni žarek, je okrog 200 trsov obiralo 18 bračev, dva sta bila še putarja. “Bistvo današnjega dogodka je tudi druženje,” je povedal Borut, in dodal, da je z vinarstvom na veliko začel njegov oče, že veliko pred letom 1990. Oče med drugim še doda, da za pridelavo vina porabijo 90 odstotkov pridelanega grozdja. Merilec sladkorja je v moštu pokazal 128 ekslov, iz 200 trsov pa so stisnili okrog 120 litrov mošta.