FOTO: Vinogradniški kviz: Lendavčani drugi, Čentibčani peti

Vinogradniško sadjarsko društvo Filovci je ob sodelovanju Koordinacije društev vinogradnikov Prekmurja in kmetijsko svetovalne službe pri Kmetijsko gozdarskem zavodu Murska Sobota, pripravilo 17. vinogradniško – vinarski kviz, katerega se je tokrat udeležilo 7 ekip.
V vaškem domu Filovci je Vinogradniško sadjarsko društvo Filovci, z namenom popularizacije vinogradništva in vinarstva med vinogradniki, tudi letos pripravilo tradicionalni že 17. Vinogradniško-vinarski kviz. Vprašanja za kviz, ki ga je izvedla Javna služba za kmetijsko svetovanje Slovenije, je pripravil Ernest Novak, specialist za vinogradništvo in vinarstvo na KGZ Murska Sobota, ki je prireditev tudi vodil.

Tričlanske ekipe so znanje vinogradništva in vinarstva pokazale v treh sklopih. Najprej so odgovarjali na pet vprašanj iz vinogradništva, sortimenta vinske trte, bolezni in škodljivcev na vinski trti ter oskrbe vinogradov. Sledila so tri vprašanja s področja področja vinarstva-kletarstva in kulturne potrošnje vina. Na koncu so ekipe morale odgovoriti na še dve splošni vprašanji iz vinarstva-vinogradništva.

Vse ekipe so pokazale več kot solidno znanje. Kako izenačeno je bilo potrjuje tudi dejstvo, da se je za prvo in tretje mesto odločalo z dodatnimi vprašanji, ter celo žrebom, peto mesto pa sta si razdelili dve ekipi. Za tretjo mesto je v tretjem krogu po dodatnih vprašanjih odločil žreb. Za prvo mesto pa je pravilno odgovorilo na dodatno vprašanje VTD Gaj-Filovci, ki je tako, po zaslugi izvrstne Milene Špilak, premagalo DVS Lendava.

Kot nam je v imenu organizatorjev povedal Alojz Berden, je tovrstni kviz zelo koristen, saj lahko vinogradniki in kletarji na njem pridobljeno znanje koristno uporabijo pri vsakdanjem delu v vinogradih in kleti.

Končni vrstni red letošnjega kviza:
1. Vinogradništvo turistično društvo Gaj-Filovci
2. Društvo vinogradnikov in sadjarjev Lendava
3. Vinogradniško sadjarsko društvo Filovci
4. Društvo vinogradnikov Goričko
5. Društvo vinogradnikov Dobrovnik in Društvo vinogradnikov Čentiba
7. Društvo vinogradnikov Beltinci.

FOTO: DVS Čentiba