FOTO: Več tisoč orhidej: Odprli že 7. razstavo orhidej in tropskih metuljev

Minulo soboto dopoldan so v Vrtnem center Kurbus v Meleh pri Gornji Radgoni, ki letos obeležuje 40 let obstoja, odprli že 7. razstavo orhidej in tropskih metuljev 2018. Več kot tri tisoč kosov orhidej in okoli 600 živih pisanih metuljev bo v družbi tropskih papig na ogled do 18. marca 2018.
Kljub visokemu snegu in nekoliko težjem stanju v prometu, se je otvoritve in ogleda razstave udeležilo veliko ljudi od blizu in daleč. Že na otvoritveni dan dogodka si je razstavo, poleg številnih drugih gostov od blizu in daleč, ogledal tudi mag. Dejan Židan, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS.

“Ko smo se pred skoraj petnajstimi leti lotili prve tovrstne razstave, na precej manjšem prostoru kot danes, smo z nekim neopisljivim strahom in veseljem hkrati, čakali na odzive obiskovalcev. Njihovo navdušenje nas zdaj vedno znova motivira, da se projekta lotimo, čeprav gre za velik zalogaj in predstavlja edinstveno razstavo v evropskem merilu,” pravi direktorica VC Kurbus, Simona Kurbus. Idejni oče razstave je sicer tedaj bil njen oče Miroslav Kurbus, ki je vrtnarstvo ustanovil pred štirimi desetletji. Razstava orhidej in tropskih metuljev Vrtnega centra Kurbus je nazadnje privabila več deset tisoč obiskovalcev.

Letos se razprostira na več kot 700 m2 površine in je še bolj drzna kot doslej. V tropskem raju se poleg številnih botaničnih orhidej, bohoti več kot 150 različnih sort orhidej, tudi takih, ki jih sicer ni v prodaji in so jih pripeljali iz Tajvana, Nizozemske, Nemčije, Italije in Slovenije. “Orhideja je sicer zelo obširna družina, saj je znotraj nje okoli 27 tisoč vrst. Doma so po vsem svetu, večinoma v Aziji in Ameriki. V naravnem okolju jih veliko raste na drevesih in z njimi živijo v sožitju. To želimo pričarati tudi v našem Tropskem raju,” razlaga direktorica Simona Kurbus in dodaja, da nega orhidej ni zahtevna, potrebujejo le dovolj toplo in vlažno ozračje.

Več kot 600 živih pisanih metuljev

Med orhidejami se izmenično frfotajoče sprehaja več kot 600 živih pisanih metuljev – nekaj tudi gigantskih. “Metulji bodo v obliki bub k nam pripotovali iz Kostarike. Bube se v našem pragozdu pred očmi obiskovalcev, spremenijo v metulje – prave lepotce, ki jih z velikim navdušenjem opazujejo predvsem otroci,” pravi Kurbusova, ki si drzne trditi, da je razstava edinstvena v širšem evropskem prostoru. Ko obiskovalec stopi v tropski raj se počuti, kot da bi prišel v pragozd v t.i. džunglo, kjer pojejo ptice, žubori potok z ribnikom v katerem plavajo zlate ribice, na deblih dreves cvetijo orhideje, po zraku letajo tropski metulji v mnogih barvah, na koncu pa svoje dodajo še tropske papige. “Obiskovalcem želimo omogočiti pobeg od vsakdanjosti, sprostitev in nepozabno doživetje,” dodaja Kurbusova.

Na razstavo, kjer pričakujejo skupno več deset tisoč obiskovalcev iz Slovenije in tujine, se ekipa Vrtnega centra Kurbus sicer pripravlja dobrega pol leta. “V rastlinjakih se vedno znajde kar nekaj traktorskih prikolic lesa in deloma razpadlih drevesnih delov, kot so štori, hlodi, vejevje, sekanci, lubje, kokosova vlakna in juta,” je še dejala Simona Kurbus, direktorica VC Kurbus.