FOTO: Včerajšnja krvodajalska akcija uspešna. Bo v petek padla stotka?

V prostorih Centra za zaščito in reševanje v Lendavi se je včerajšnji dopoldan odvila krvodajalska akcija, prva po dveh spomladanskih uspešnih akcijah. Po besedah Natalije Gomzi Jablanovec iz lendavskega območnega združenja Rdečega križa, se je včerajšnje akcije udeležilo 76 ljudi, “za petek pa bi bilo več kot odlično, če bi dosegli magično mejo 100 krvodajalcev v enem dnevu,” je dejala Gomzi-Jablančeva. Trije krvodajalci, ki so preboleli covid in so darovali kri, ki bo služila izdelavi hiperimunske plazme za zdravljenje covid bolnikov.
Dnevno potrebujemo okoli 300 krvodajalcev, da zadostimo potrebam zdravstva po krvi. Tudi v času širjenja COVID-19 potekajo nujna in neodložljiva zdravljenja, ki potrebujejo kri. Zato vsakodnevno potekajo odvzemi na terenskih krvodajalskih akcijah po Sloveniji in transfuzijskih ustanovah, seveda pod spremenjenimi pogoji. Ena izmed takšnih terenskih krvodajalskih akcij je bila včeraj v prostorih Centra za zaščito in reševanje v Lendavi, katere se je udeležilo 76 ljudi, še ena krvodajalska akcija pa bo na sporedu jutri, prav tako v dopoldanskem času. “Več kot odlično bi bilo, da v petek dosežemo magično mejo 100 krvodajalcev v enem dnevu, kar bi bilo enkratno,” je dejala Natalija Gomzi Jablanovec iz lendavskega rdečega križa. Pa bi nam v Lendavi to uspelo? “To ne pomeni, da bi se krvodajalska akcija podaljšala ali da bi krvodajalci čakali dlje na odvzem krvi kot običajno, saj bomo v tem primeru odprli še eno odvzemno mesto, saj je prostora sedaj dovolj,” je še dejala.

Center za transfuzijsko medicino UKC Maribor s krvjo pokriva tri bolnišnice, in sicer UKC Maribor, ter splošni bolnišnici v Rakičanu in na Ptuju. “Vse krvodajalce naprošamo, da v kolikor so bili v minulih dveh tednih v stiku s covid pozitivnimi osebami, da na odvzem ne prihajajo, enako velja za tiste, ki so bili covid pozitivni,” je dejala Erika Kavaš, dr. med. z Centra za transfuzijsko medicino Maribor. Svoj prihod je, tudi za petek, potrebno najaviti na telefonski številki 041 320 796 ali 02 321 2271 in se dogovoriti o uri prihoda. Naročanje oziroma vpisovanje krvodajalcev v sezname izvajajo vsak delovni dan med 8. in 14. uro. Krvodajalci brez predhodnega dogovora naj ne prihajajo na odvzem krvi. “Vabimo vse obstoječe in nove krvodajalce med 18. in 65. letom, da se nam pridružijo.”