FOTO: Vandalizem: S sprejem ali celo s čopičem nad murskosoboško galerijo

Na vzhodni strani Galerije Murska Sobota je nastal nov grafit. Pa ne takšen kot bi si ga obiskovalci ali vodilni pri tamkajšnji galeriji želeli, temveč takšen, ki kazi podobo galerije in katerega so že včeraj zjutraj popisali policisti.

Kot je za medije povedal direktor Galerije Murska Sobota Robert Inhof, je do vandalizma prišlo v noči iz torka na sredo. Neznanec je, najverjetneje z barvnim sprejem ali s čopičem, popisal pročelje vzhodne strani murskosoboške galerije in s tem, poleg neprimernega izgleda, galeriji najverjetneje povzročil tudi dodatne stroške. Vodilne v galeriji zdaj skrbi, kako bodo barvo odstranili z zidu oziroma, ali bo glede na podlago to sploh mogoče. Zid je namreč po večini sestavljen iz kamnitih ploščic, v katere se barva močneje zažira.

Murskosoboška galerija sicer grafiterstvo kot legitimno obliko sodobne umetnosti podpira, a ne na način, pri katerem je to storjeno na fasado in izraža neokusno izživljanje na neprimernem mestu, so dejali pri murskosoboški galeriji. V galeriji imajo prav zaradi podobnih težav v preteklosti na sprednji strani poslopja nameščene reflektorje, ki naj bi odvračali nepridiprave, a tokrat je bila na udaru zadnja stran stavbe.

Na Policijski upravi Murska Sobota so medtem potrdili, da so včeraj ob sedmi uri zjutraj prejeli prijavo občanke in trenutno zbirajo podatke.

Pred časom je sicer na udaru bila murskosoboška knjižnica, ki je v neposredni bližini in že pred časom recimo spomenik zmage. V preteklosti beležijo tudi grafitiranje strankarskih prostorov na ulici Arhitekta Novaka ali na preslikavo Purgajevega dela, pa tudi grafitiranje stare bolnišnice in to kar nasproti policijske postaje.