FOTO: Vadbeni park v Domu starejših Lendava

V domu starejših Lendava so pred kratkim predali v uporabo vadbeni park za starejše. Vadbeni park je skupno ime za vadbene postaje, ki so postavljene okrog našega doma.
Park je namenjen vsem, ki želijo tudi v starejših letih ostati fizično aktivni, skrbeti za svoje zdravje ali ga izboljšati. Najpomembnejši vidik vadbenega parka je spodbujanje telesne aktivnosti pri starejših in s tem preprečevanje padcev. Vadbene postaje pripomorejo k izboljšanju ravnotežja in gibljivosti ter poleg tega omogočajo druženje, zabavo in aktivno preživljanje prostega časa.

V preteklosti je prevladovalo mnenje, da je vadba pri oslabelih in zelo starih osebah neprimerna zaradi nizkih pričakovanj glede njene koristi kot tudi zaradi pretiranega strahu poškodb zaradi vadbe. V zadnjem desetletju številne raziskave, razbijajo te mite ter potrjujejo, da ima vadba pozitivne učinke.

Z vadbo na vadbenih postajah dosežemo naslednje pozitivne učinke:
– poveča se obseg gibljivosti (gibčnost),
– izboljša se ravnotežje,
– zmanjša se število padcev,
– izboljša se mišična moč in telesna kondicija,
– izboljša se fina motoriko in koordinacija,
– ugodno vpliva na delovanje srca in ožilja,
– ugodno vpliva na opravljanje vsakodnevnih opravil,
– zviša kakovost vsakdanjika,
– pripomore k psihološkemu blagostanju.

Vadbene postaje so zasnovane tako, da je uporaba enostavna in le redko dovoljujejo napake, hkrati pa so možnosti uporabe zelo široke. Obremenitve pri posameznih vajah se lahko stopnjujejo, zato so vadbene postaje neprestan izziv uporabnikom za doseganje novih ciljev. Z redno in sistematično vadbo si lahko osebe močno izboljšajo kakovost življenja in bivanja, saj redna in pravilna vadba izboljša tako splošno počutje kot svobodo gibanja.

V našem Domu imamo štiri vadbene postaje – drog s klopjo, greben, stezo s kamnitimi ploščami in stezo s prodom. Na prvi pogled so vadbene postaje videti zelo preproste, vendar so za osebe, ki so zaradi procesov staranja, različnih bolezenskih stanj in drugih tegob, ki jih prinaša starost, v slabši kondiciji, tudi taki vadbeni elementi velik izziv.