FOTO: V Turnišču so obrali žametno črnino

Vinogradniško in sadjarsko društvo Turnišče je na dvorišču občinske stavbe v Turnišču, včeraj pripravilo trgatev grozdja z brajde, kjer raste potomka najstarejše trte na svetu, žametna črnina. Društvo je cepič dobilo iz mariborskega Lenta.
Ob negovanju oskrbnika Štefana Lebarja je turniška žametna črnina bogato obrodila. Ob škropljenju in zalivanju so ji prijali lepi poletni sončni žarki, včerajšnje trgatve pa so se udeležili člani Vinogradniško sadjarskega društva Turnišče in drugi ljubitelji žlahtne vinske kapljice.

Pred začetkom obiranja sladkih grozdov sta zbrane nagovorila in poudarila pomen društvene in občinske trgatve predsednik Vinogradniško sadjarskega društva Turnišče Borut Horvat in županja občine Turnišče mag. Vesna Jerala Zver. Prve grozde žametne črnine je obrala županja. Vse obrane grozde so dali v brento, katero je nosil član društva Anton Tivadar.

Po končani trgatvi je sledilo preštevanje obranih grozdov in tehtanje grozdja. Tokrat so obrali kar 80 lepih, sočnih in sladkih grozdov, ki so skupno tehtali 17,5 kilograma. Sledila je meritev grozdnega sladkorja, ki je pokazal 70 Oe.

Društvo bo iz obranega grozdja stisnilo sladek mošt, iz katerega bodo nastal grozdni sok. Društvo bo sok porabilo za občinske in društvene prireditve, katere se bodo odvijale čez leto.