FOTO: V teh dneh se je pričela večletna obnova župnijske cerkve

V teh dneh se je pričela večletna obnova župnijske cerkve. Zadnja velika obnova, ko so bila urejena tla, talno gretje … je bila pred več kot dvajsetimi leti, a je ostajal problem zamakanja, čeprav bi ta že takrat naj bil v večini rešen. Župnija Lendava se je tokrat odločila za naslednjo prenovo, ki bo problem zamakanja in vlage v zidovih dokončno rešila, na pomoč pa bo z ustrezno ureditvijo okolice priskočila tudi Občina Lendava.
“Občina Lendava je z mesecem julijem 2020 sanirala ob cerkvi občinsko cesto iz razloga, ker že leta meteorne vode, ki pridivjajo z lendavskih bregov zamakajo cerkev in s tem cerkev vidno propada. Obenem je župnija želela v istem terminu znotraj in zunaj cerkve odbiti omet do višine zamakanja in pustiti nekaj let, da se zidovje posuši. Nekateri se spomnite, da so to isto problematiko reševali v preteklosti tukajšnji župniki s svojimi sodelavci. Več časa smo razmišljali ali je smiselno posegati v to delo, ko pa se po obnovah situacija zopet ponovi?

Dejstvo je, da se bo situacija ponavljala dokler se ne reši odvodnjavanje meteornih voda. Da bomo resnično rešili zamakanje cerkve in s tem njeno propadanje smo zaprosili za strokovno pomoč Gradbeni inštitut Republike Slovenije, ki si je ogledal objekt in izdal zanesljiv postopek za izvedbo vseh nujnih posegov izvedbe sanacije kapilarnega vlaženja, ki bo enkrat za vselej rešil ta veliki problem. Istočasno, ko bo Občina sanirala okoli cerkve cesto s škarpo in zajezila zamakanje meteornih voda, bomo znotraj in zunaj cerkve odbili omet do višine zamakanja. Dela smo pričeli 5. oktobra in bodo trajala vse do 20. novembra 2020. Istočasno bomo demontirali Florjanov oltar, Lurški oltar in prižnico ter jih zaupali restavriranju. Istočasno bomo vrnili na svoje mesto restavrirana oltarja svetega Križa in svetega Antona.

Slovesnost blagoslova obnovitvenih del in restavracije omenjenih dveh oltarjev bo 22. novembra 2020 ob 10. uri. Obnovitvena dela bo blagoslovil škof Štumpf. Ves čas obnove bomo med tednom imeli svete maše v evangeličanski cerkvi ob 18. uri. Bratom in sestram evangeličanom se zahvaljujemo, da lahko istega Boga slavimo v njihovi Božji hiši. Sobotna večerna in obe nedeljski maši bodo ves čas obnove v Petišovcih,” so sporočili iz lendavske župnije.