FOTO: V Sinagogi potekalo predavanje na temo alkoholizem in odnosi v družini

Društvo za pomoč v stiski “Zarja” Lendava je minuli ponedeljek v lendavski Sinagogi organiziralo predavanje na temo alkoholizem in odnosi v družini. Predavali sta magistrica zakonskih in družbenih študijev in gestalt pedagoginja Sanja Obaha Brodnjak ter zakonska in družinska terapevtka, Mojca Hojnik iz društva Salezijanski mladinski center Don Bosko Maribor.
Za predavanje so se v društvo odločili, kako bi opozorili na problematiko bolezni odvisnosti od alkohola v lokalnem okolju in predvsem, kako pomembno je živeti v zdravi družini. Skozi predavanje je bilo ugotoviti kako odvisnost negativno vpliva na odnose med partnerje in njihove otroke, kakor tudi do odnosov teh ljudi v družbi.

“Tudi časovno je predavanje namenjeno bližajočemu se 40-dnevnemu postu, ki se začne naslednji teden. Postni čas je pokorni čas ko ljudje gremo sami vase, iščemo vire življenja in postavljamo vrednote na prvo mesto. Je čas intenzivne duhovnosti. Post pomeni spokornost, željo po spreobrnjenju in poboljšanju. Ni samo, da se v tem času odpovemo nečemu škodljivemu: Uživanju mesa, alkohola, psihoaktivnih snovi, prekomernemu gledanju TV, sedenju pri računalniku … Duhovno in osebnostno je bolj pomembno, da namesto tega več časa posvetimo stikom najbližjih, posebno skrb namenimo za koga v bližini, ki je ostarel, bolan, osamljen ali reven. Post je čas naše osebne notranje pokore,” je dejal Božo Pongrac, predsednik društva in zaključil, da se z organiziranjem predavanja društvo Zarja pridružuje akciji 40 dni brez alkohola.

FOTO: Leo Roudi