FOTO: V Radencih okronali novo vinsko kraljico. To je postala gornjeradgončanka

V Sloveniji že od leta 1996 izbiramo slovensko vinsko kraljico (VKS), kar v glavnem vodi družba Pomurski sejem. In v tem času so na slovenskem vinskem dvoru domovale kraljice iz vseh treh slovenskih vinorodnih dežel. Doslej jih je sedem bilo vinorodne dežele Primorje, šest iz Posavja ter devet iz vinorodne dežele Podravje. V letu 2019, torej 23. Vinska kraljica Slovenije pa je spet iz Podravja, natančneje iz Radgonsko – Kapelskih goric.
Strokovna komisija je namreč že novembra izbrala naslednico 22. kraljice Katarine Pungračič iz Drenovca pri Zavrču. Med šestimi kandidatkami, ki so izpolnjevale vse pogoje je izbira padla na dekle iz Gornje Radgone, ki je minuli petek okronana v Radencih. Radgonsko – Kapelski vinorodni okoliš je sicer v Ireni Kupljen (1999) že imel eno VKS, toda slednja je bila iz Okoslavcev v vinorodnih kapelskih hribčkih tokrat pa je prvič kraljica iz Radgonskih goric, natančno iz mesta sejmov in penin Gornje Radgone, Meta Frangež. Dekle izvira iz znane vinogradniške družine, pravzaprav iz “Hiše penin Frangež” in gotovo bo promocija slovenskih vin in turizma tudi v letu 2019 uspešna.

Meto Frangež, 23. VKS, je v družbi številnih bivših vinskih kraljic, vinskih vitezov in drugih gostov, okronala ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Aleksandra Pivec skupaj s predsednikom uprave Pomurskega sejma Janezom Erjavcem. Slovesnost so v hotelu Radin v Radencih navdušeno pospremili pokrovitelji institucije Vinska kraljica Slovenije in številni drugi visoki gosti. Meta Frangež, ki jo je v novembru 2018 izbrala komisija, ki jo Pomurski sejem, nosilec projekta Vinska kraljica Slovenije, oblikuje s pomočjo predstavnikov pokroviteljev in stroke, bo v letu 2019 predstavljala vse tri slovenske vinorodne dežele, slovenska vina, vinogradništvo, turizem in kulturno dediščino na številnih dogodkih doma in v tujini.

Na kronanju je prisotne najprej pozdravil in nagovoril Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma, nosilca institucije VKS. Slavnostna govornica je bila ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec, ki je mimogrede že od otroštva povezana z vinom, saj je vnukinja legende slovenskega vinarstva z Jeruzalema, Stanka Čurina. Z nagovorom se je od prestola poslovila Katarina Pungračič, 22. VKS za leto 2018, ki je od januarja do decembra 2018 bila aktivno udeležena na več kot 100 dogodkih, posvečenih širjenju vinske kulture in prepoznavnosti slovenskih pridelovalcev vin.

Nova kraljica, je študentka 3. letnika smeri vinogradništvo, vinarstvo in sadjarstvo na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede v Mariboru: Prihaja iz družine, ki jo odlikuje dolgoletna vinogradniška vinarska tradicija, še posebej pa je znana po svojih peninah, t. j. Hiša penin Frangež.

Po tem, ko je bila Meta Frangež okronana za 23. Vinsko kraljico Slovenije 2019, ji je čestital in prisotne nagovoril predstavnik generalnega pokrovitelja, Deželne banke Slovenije, Mihael Janžekovič, direktor Poslovne enote Pomurje. Ključe vozila Ford Kuga Style 1.5 TDCi 120 KM je 23. VKS predal Dušan Rajh (Avto Rajh d.o.o. Ljutomer ter Murska Sobota). Vino nove VKS je Traminec Brut natur 2008, Hiša penin Frangež, Štajerska Slovenija, je predstavil pokrovitelj kraljičinega vina Jernej Frangež.

Meta Frangež se je sicer  rodila 5. oktobra 1996 v Murski Soboti očetu Jerneju in materi Valeriji Frangež, v družini, ki jo odlikuje dolgoletna vinogradniška vinarska tradicija. Ljubezen do vinograda, kletarjenja, vina in domačih krajev ji je bila položena tako rekoč v zibko. Meta, ki ima sestro Tinkaro in brata Valensa, je končala osnovno šolo v Gornji Radgoni, nadaljevala in končala Gimnazijo Franca Miklošiča v Ljutomeru, danes pa je študentka 3. letnika smeri vinogradništvo, vinarstvo in sadjarstvo na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede v Mariboru. Znanja pridobljena na fakulteti je oplemenitila s tečajem za vinsko degustatorico in že večkrat sodelovala kot članica ocenjevalnih komisij na fakulteti in v krajevnih društvih. Dejavna pa je tudi pri predstavljanju vin v domači Hiši penin Frangež.

Novo VKS in njene dvorjane so nagovorili tudi župan občine Gornja Radgona Stanislav Rojko, predsednik KGZ Slovenije Cvetko Zupančič ter Vesna Maučec, direktorica hotelov, Zdravilišče Radenci, Sava Turizem d.d. V imenu dosedanjih Vinskih kraljic Slovenije ji je čestitala 20. nosilka krone Sara Stadler. 23. Vinski kraljici Slovenije je čestital tudi predstavnik Društva vinskih svetovalcev Sommelier Slovenije, Alojz Cedula, sekretar društva, pri čemer so jo sommelierji sprejeli tudi med svoje častne člane. Na prireditvi, katero je povezoval Stane Kocutar, prepoznavni novinar in urednik, ki je tudi mestni viničar Maribora in skrbnik najstarejše trte na svetu, sta za izbrani glasbeni program sta poskrbela umetnika Ditka in Gorazd Čepin.