FOTO: V Petišovcih občan našel topovsko granato; pirotehnik med postopkom odstranitve odkril še tri

Včeraj, nekaj minut pred pol eno uro popoldan je občan v naselju Petišovci med sprehodom na polju odkril topovsko granato. Najdbo je sprva zavarovala policija, za njeno varno odstranitev pa sta poskrbela pirotehnika, pripadnika državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS). A tu se zgodba še ni zaključila. Med postopkom varne odstranitve sta pirotehnika z detektorjem kovin odkrila še tri topovske granate.
Med sprehodom po poljski poti je občan, ki sicer živi v neposredni bližini, na površju njive opazil topovsko granato in o tem nemudoma obvestil policijo. Ta je ob prihodu na kraj obvestila enoto za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS), pripadnika enote pa sta si kraj najprej ogledala, topovsko granato pa varno premaknila, označila, fotografirala, popisala ter pripravila za transport v za takšne najdbe namenjeno skladišče, kjer takšna neeksplodirana ubojna sredstva “počakajo,” do uničenja, ki se na poligonu izvede z razstrelitvijo.

A ker takšna najdba na tem zemljišču ni prva, omenjena enota je prav na tej lokaciji posredovala že pred okrog desetimi leti, sta pripadnika enote bližnjo okolico najdbe raziskala še z detektorjem kovin. Že po nekaj minutah je detektor kovin oddal značilen glas ob najdbi kovine in začelo se je izkopavanje. Približno 45 centimetrov pod zemeljsko površino sta pripadnika našla še tri topovske granate. Te so bile sicer še vedno polne razstreliva, neaktivirane ter potencialno smrtno nevarne. Občani so sicer vedeli povedati, da se je ta zemlja nekoč navažala, zato ni povsem jasno, ali so s slednjo bile pripeljane tudi omenjene topovske granate, ali pa so te tukaj ostale še iz vojnih časov.

Kot smo kasneje uspeli izvedeti, so torej včeraj v Petišovcih bile najdene topovske granate nemške izdelave, ki izhajajo iz 2. svetovne vojne. Tri topovske granate so bile teže 15 kilogramov, v katerih je 1,75 kilograma stisnjenega eksploziva TNT, ena pa je bila nekoliko težja, tehtala je 17 kilogramov in je v sebi imela 1,88 kilograma eksploziva. Vse štiri najdene granate so bile kalibra 105 mm, dolge okrog 50-55 centimetrov in domneva se, da še vedno delujoče.

Bodite pozorni!

Na ozemlju republike Slovenije je veliko ostankov najrazličnejših neeksplodiranih ubojnih sredstev iz prve in druge svetovne vojne pa tudi iz vojne za Slovenijo. Največ je ročnih bomb, granat, različnih vrst streliva za pehotno orožje, različnih vžigalnikov, protipehotnih in protioklepnih min in letalskih bomb. Največja verjetnost, da naletimo na neeksplodirano ubojno sredstvo pa je na območju Soške fronte iz prve svetovne vojne. Skupna značilnost vseh neeksplodiranih ubojnih sredstev je, da so nevarna, saj ob nepravilnem ravnanju z njimi lahko eksplodirajo in pri tem povzročijo hude telesne poškodbe ali smrt, lahko povzročijo velike požare in tudi porušijo objekte.

Med neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi so takšna, ki so zatajila oziroma se iz različnih vzrokov niso aktivirala in takšna, ki so bila odvržena, postavljena z določenim namenom ali podtaknjena. Na ta sredstva največkrat naletijo gradbeni delavci in kmetje pri zemeljskih delih in obnavljanju objektov ter ljudje pri prostočasnih aktivnostih v okolju nekdanjih bojev. Še posebno je pomembno, da so z nevarnostmi in možnimi posledicami nesreč z neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi seznanjeni otroci.