FOTO: V Murski Soboti so se zaključili Bogatajevi dnevi

Minulo soboto so se odvile še zadnje aktivnosti na Bogatajevih dnevih zaščite in reševanja v Murski Soboti. Na vajah, ki so trajale več dni zapored, so preverili usposobljenost in usklajenost delovanja sil za zaščito, reševanje in pomoč.
Četrtek

Minuli četrtek so se v sklopu Bogatajevih dnevov za zaščito in reševanje 2017 pričele predstavitve in dinamični prikazi aktivnosti sil za zaščito, reševanje in pomoč. Čez dan so kraj dogajanja obiskali otroci iz vrtcev in osnovnih šol, ki so jih opozorili na nevarnosti naravnih in drugih nesreč ter jim predstaviti načine, kako se na njih pripraviti in se pred njimi zaščititi. Potekali pa že tudi prvi strokovni posveti, aktivnosti na deloviščih, prikazi reševanj in lutkovne predstave.

Prireditev Bogatajevi dnevi zaščite in reševanja 2017 je v popoldanskih urah uradno odpril državni sekretar dr. Erik Kopač. Na prireditvi so sodelovali organi, enote in službe Civilne zaščite, različne (poklicne in prostovoljne) reševalne službe in sestavi, ki jih organizirajo nevladne organizacije (gasilci, potapljači, jamarji, kinologi, gorski reševalci, enote gospodarskih družb, zavodov in drugih organizacij, državni organi in lokalna skupnost, Slovenska vojska, Policija in Rdeči križ.

Petek

Tudi dan kasneje, v Petek, so na Bogatajevih dnevih zaščite in reševanja 2017 potekale številne aktivnosti povezane s sistemom varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Poleg prikaza aktivnosti sil za zaščito, reševanje in pomoč na vseh razstaviščih in deloviščih, so že v dopoldanskih urah organizirali različne posvete, med drugim tudi posvet županov, kjer smo razpravljali o različnih vidikih in aktualnih temah s področja varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami.

Na novinarski konferenci so z ministrico za obrambo Andrejo Katič predstavili pripravljenost, organizacijo in opravljene naloge v našem sistemu. Poudarili so, da se kljub finančnim in kadrovskim izzivom trudimo, da bi bilo obvladovanje nesreč še hitrejše in učinkovitejše.

Popoldan so začeli s pripravami na vajo državnega pomena “Vaja Murska Sobota 2017,” katere scenarij je predvideval večje število nesreč, ki so nastale ob neurju. Na vaji je sodelovalo 275 udeležencev, ki so svoje naloge reševanja odlično opravili. Vajo so si ogledali tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ministrica za obrambo Andreja Katič in minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan.

V zaključku dneva pa so organizirali še tek 112, kjer so se pomerili vsi, ki sodelujejo v enotah, službah in organih Civilne zaščite, gasilskih enotah, operativnih sestavih društev in drugih nevladnih organizacij ter drugih silah za zaščito, reševanje in pomoč, pripadniki Slovenske vojske, Policije ter ostali.

Sobota

V soboto, so se odvile še zadnje aktivnosti na Bogatajevih dnevih zaščite in reševanja v Murski Soboti.

Dopoldan so začeli s 23. regijskim preverjanjem usposobljenosti ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa. Kljub dežju, ki jim je oteževal delo, so ekipe prikazale odlično usposobljenost in pripravljenost. Med njimi se so v različnih kategorijah najbolj izkazale ekipe OZRK Gornja Radgona, GFM Ljutomer in Rdeči križ Čakovec.

Na atletskem stadionu so se gasilci merili na mednarodnem gasilskem tekmovanju, ki je vključeval dve disciplini in sicer vajo z motorno brizgalno ter štafeto na 400 metrov z ovirami za člane in članice. Zmagale so naslednje ekipe: PGD Hajdoše-članice B, PGD Šmartno na Pohorju-člani B, PGD Hajdoše-članice A, PGD Oplotnica-člani A.

Potekale pa so tudi ostale aktivnosti in prikazi sil za zaščito, reševanje in pomoč, posveti, lutkovne predstave …
Na ogled prizorišč, razstavišč in delovišč so povabili tudi tuje goste, ki so se odzvali v velikem številu. Iz štirinajst držav je prišlo kar petdeset gostov.

Bogatajeve dneve zaščite in reševanja so zaključili v soncu na grajski ploščadi v Mestnem parku, kjer so gasilci, ki so tekmovali, dobili priznanja, postojnski gasilci pa so prejeli v uporabo tudi avtolestev.

“Organizatorjem, razstavljavcem in vsem sodelujočim se za opravljeno delo iskreno zahvaljujemo ter verjamemo, da smo obiskovalcem prireditve Bogatajevi dnevi zaščite in reševanja v Murski Soboti uspeli dokazati, da ob nesrečah ne bodo sami,” so se zahvalili pri Upravi za zaščito in reševanje.

FOTO: Denis Marič in Uprava za zaščito in reševanje